Augustus 2008: weinig zomers

10 juni 2020, 10:19

Augustus werd door vele mensen niet als een zomerse maand ervaren. Toch is de maand afgesloten met een zomers weekend.

Temperatuur De temperatuur had maar weinig uitschieters. Het was nooit echt koud of warm. In De Bilt lag de gemiddelde temperatuur iets hoger dan normaal. Deze kwam uit op 17,4 graden terwijl het normaal 17,2 graden is. De gemiddelde minimumtemperatuur lag een stuk hoger dan normaal. Met 13,5 graden is het toch een stuk warmer ’s nachts dan normaal in augustus. Daarentegen lag de gemiddelde maximumtemperatuur wel wat lager dan normaal met 21,7 graden. Normaal is dat 22,3 graden. De eerste zomerse dag kwam op 25 augustus, toen piekte de temperatuur boven de 25 graden uit. Maar de rest van de maand bleef de temperatuur in De Bilt onder de 25 graden grens hangen. Alleen het laatste weekend van de maand kreeg Nederland dan toch nog even wat van de zomer te zien. Zaterdag 30 augustus steeg de temperatuur naar 25 graden in de Bilt, toen scheen 12 uur de zon en was het onbewolkt. 31 augustus steeg de temperatuur zelf naar 27,5 graden, toen scheen 10,6 uur de zon. Helaas zorgde dit weekend ook niet voor een tropische dag (30 graden of hoger). Er waren meer warme dagen met een temperatuur van 20 graden of hoger dan normaal. Normaal zijn dat er 22 en dit jaar 24. De laagste temperatuur werd deze maand gemeten op de vliegbasis van Twenthe, daar was het op 16 augustus 5,5 graden.

Neerslag Het was een natte maand. Er is gemiddeld 98 mm neerslag gevallen. Terwijl dat normaal 60 mm is. Aan zee is de neerslaghoeveelheid het hoogst opgelopen. Er is op sommige plekken meer dan 160 mm gevallen. Ameland had het meest last van regen, daar is 267 mm gevallen deze maand. In De Bilt is er 118 mm gevallen, terwijl daar normaal in augustus 58 mm valt. Er zijn maar weinig dagen droog geweest afgelopen maand. Maar 4 dagen was het de gehele dag droog.

Wind Augustus was ook een windrijke maand. 12 en 13 augustus stond er een stevige wind. Aan zee was de wind zelfs stormachtig(8 Bft.). De windstoten waren ook niet gering, deze hadden een snelheid van 95 km/u. Op 3 augustus zorgde een windhoos in Groningen en Friesland voor schade.

Zonuren De zon verstopte zich het grootste gedeelte van de maand achter de grijze en grauwe wolken. Met 155 zonuren waren aanzienlijk minder uren zon dan de 198 uren die er normaal zijn. Aan de noordwestelijke kust was de zon het meest te zien. Daar scheen de zon 180 uur. In Hoogeveen was de zon het minst te zien met 140 zonuren.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Laura van der Blij

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven