Koudste decembermaand sinds 1996

09 juni 2020, 15:34

December 2008 was de koudste decembermaand sinds 1996. De gemiddelde temperatuur in De Bilt kwam uit op 2,6 graden. Dat terwijl het langjarig gemiddelde op 4 graden ligt.

Temperatuur Voor 17 december lagen de temperaturen onder de normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarna werd het tot de kerst zachter. Tijdens de kerstdagen gingen de temperaturen dalen en sloeg het winterse weer toe. Zowel overdag als ’s nachts lagen de temperaturen rond of beneden het vriespunt. Dit hield aan tot en met het nieuwe jaar. Er werden dit jaar 15 vorstdagen in De Bilt gemeten. Normaal zijn er 12 vorstdagen in december. Vorstdagen zijn dagen waarbij de minimumtemperatuur lager dan 0 graden ligt. In De Bilt werd 3 ijsdagen gemeten. Een ijsdag is een dag waarbij de maximumtemperatuur onder de 0 graden ligt. Normaal zijn er in december 2 ijsdagen.

Zonuren December was met ongeveer 80 zonuren zonniger dan normaal. Normaal zijn er 43 zonuren. Deze decembermaand is de zonnigste sinds 1901. Het Waddengebied had deze maand de meeste zon. De zon scheen daar ongeveer 95 uur. Het zuidoosten van het land had de minste zon met 65 uur.

Neerslag Afgelopen maand is er minder neerslag gevallen dan normaal. Er viel nu 37 mm ten opzichte van 75 mm normaal. Het was dus een relatief droge decembermaand. Aan het begin van de maand viel deze regen wel eens als sneeuw. Een dikke laag sneeuw werd het niet. Alleen op 3 december in Limburg is de sneeuwhoogte opgelopen tot 8 cm.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Elger Niemendal

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven