Januari 2008: extreem zacht en nat

10 juni 2020, 10:14

Januari 2008 was extreem zacht en nat. Met een gemiddelde maandtemperatuur van 6.5 °C tegen 2.8 °C normaal komt de maand op plek 2 terecht van warmste januarimaanden sinds 1706. Er viel bijna 1.5 keer zo veel regen dan normaal.

Temperatuur We hebben vrijwel heel de maand te maken gehad met aanvoer van zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Lagedrukgebied naar lagedrukgebied passeerde vanuit het westen ons land en zorgde voor zachte lucht en veel regen. De temperaturen lagen vaak rond waarden die gewoon zijn voor begin april. De warmste periode liep van 18-20 januari. In heel het land was het toen overdag 12-13 graden. In De Bilt bleef de nachttemperatuur op de 20e zelfs boven de 10 graden. De landelijk hoogste dagtemperatuur werd gemeten in Westdorpe (Zeeland): 13.5 °C op de 20e. We zouden het haast vergeten maar de eerste dagen van het nieuwe jaar verliepen wel winters. Onder invloed van een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië werden de eerste drie dagen in De Bilt vorstdagen (minimumtemperatuur onder de 0.0 °C ). Normaal gesproken zijn dat er in januari 13. De laagste minimumtemperatuur werd bereikt op 2 januari. Op vliegbasis Twenthe werd het toen -6.6 °C. Er werd slechts 1 ijsdag genoteerd. Dat is een dag waarop de maximumtemperatuur niet boven de 0 graden uitkomt. De eer was voor Marknesse, in de de Noordoostpolder. In de rest van het land kwamen geen ijsdagen voor. Normaal gesproken zijn er in januari drie (langs de westkust) tot vijf ( in het noordoosten) ijsdagen te bespeuren.

Neerslag Januari was naast zacht ook erg nat. Gemiddeld viel er over heel het land 90 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 69 mm. Bijna alle neerslag kwam in de vorm van regen over ons heen. Alleen in het begin van de maand viel er her en der een zoekgeraakte vlok sneeuw. De neerslag was slecht verdeeld over ons land. In het noorden viel plaatselijk 130 mm. In het zuiden viel op sommige plaatsen minder dan 50 mm.

Zonuren De zon was de enige stabiele factor van januari 2008. Ze scheen 50 uur, normaal is dat 52 uur. De zonnestralen schenen niet gelijkmatig over ons land. Het zuidwesten kreeg de meeste zon. In Vlissingen was de zon 67 uur te bewonderen. Het noorden kreeg niet alleen de meeste regen, maar ook de minste zon. Nieuw Beerta in Groningen kreeg nauwelijks meer dan een dag zon over zich heen, 25 uur over de hele maand.

Wind De maand sloot stormachtig af. Op 31 januari stond er aan de kust een zuidwesterstorm, windkracht 9. Op Texel en Vlieland kwam het bijna tot windkracht 10. Op Vlieland werden de zwaarste windstoten gemeten: 112 km/u

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Jan Hermsen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven