Juli natter dan normaal

10 juni 2020, 10:19

Juli was natter dan normaal, maar minder nat dan juli 2007. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 18,1 graden, wat iets meer dan normaal is.

Temperatuur De temperatuur was eigenlijk alleen de eerste drie dagen van de maand en de laatste week echt hoog. Daartussen zat een periode met wisselvallig weer en temperaturen rond of net onder normaal. Als we wat beter naar de temperaturen kijken valt Eelde op met een maximumtemperatuur van 34,3 graden op 2 juli. Sinds men op het vliegveld vlakbij Groningen meet (1906) was daar slechts twee keer in juli een hogere temperatuur gemeten. Verder valt ook donderdag 31 juli op met temperaturen in bijna het hele land boven de 30 graden. Zelfs op de Wadden was het zeer warm, al bleef daar in het algemeen het kwik bij 29 graden steken. De warmste nacht viel enkele dagen eerder. Op 28 juli was de minimumtemperatuur in De Bilt 20,1 graden. De koudste dag was 21 juli. In De Bilt was de maximumtemperatuur op deze dag slechts 15,9 graden.

Neerslag Juli 2008 is, met een landelijk gemiddelde van 111 millimeter neerslag tegen 70 millimeter normaal, wat aan de natte kant geworden. De Bilt was een relatief natte locatie met 127 millimeter. Vooral de Randstad, Drenthe en het vaste land van Friesland waren nat. Vooral in deze twee noordelijke provincies was de regen welkom. Er was daar namelijk vrij weinig gevallen in het voorjaar. De droogste regio’s waren Texel, Vlieland en het westen van Zeeland met 60-80 millimeter. Wat verder opviel is de hoeveelheid onweer de afgelopen maand. Op maar liefst twintig van de 31 dagen onweerde het ergens in Nederland. De onweersbuien gingen gepaard met soms veel neerslag en wateroverlast. Zo had Gorredijk (Friesland) op 26 juli een dagsom van 72 millimeter.

Zonuren De hoeveelheid zon was nagenoeg normaal. Gemiddeld scheen de zon 203 uur terwijl we op basis van de afgelopen 30 jaar 201 uur mochten verwachten. Het zonnigst was de kop van Noord-Holland, met in De Kooy (naast Den Helder) 232 uur zon. In Arcen (Limburg) scheen de zon het minst, slechts 174 uur.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Johnny Willemsen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven