Juni: wisselvallig en warm

10 juni 2020, 10:18

Juni is de eerste maand van de meteorologische zomer. De maand is warm begonnen met wat onweer. Daarna werd het wisselvalliger en ook wat frisser.

Temperatuur Het was deze maand warmer dan normaal, in De Bilt De Bilt lag het gemiddelde rond 16.5 graden, terwijl het normale gemiddelde 15.2 graden is. De maand begon warm, met name de eerste tien dagen. De laatste tien dagen wisselden de weerbeelden zich af, daarbij lag de temperatuur boven het langjarig gemiddelde. Er kwamen deze maand in De Bilt 21 warme dagen voor (20 graden of hoger) en 5 zomerse dagen (25 graden of hoger). Deze maand is er maar één tropische dag gemeten op 2 juni in Heerenveen, daar was het 30.4 graden, in de rest van het land kwam geen tropische dag voor. Halverwege juni werden de nachten koud, op 16 juni kwam op de vliegbasis in Twente de nachttemperatuur niet hoger uit dan 1.4 graden. Er zijn 3 dagen zelfs vorst aan de grond gemeten van 15 tot en met 17 juni.

Neerslag Onweer en buien zorgden voor wat onrust. Buien zorgden lokaal voor grote neerslaghoeveelheden, maar het land in het noordwesten kreeg maar weinig neerslag. De neerslaghoeveelheden liepen van plaats tot plaats sterk uiteen. Op sommige plekken viel maar 25 mm neerslag, maar op andere plekken viel wel meer dan 100 mm. Normaal valt er in juni gemiddeld 71 mm, maar dit jaar is juni een droge maand met een gemiddelde neerslaghoeveelheid van 50 mm. In De Bilt viel slechts 40 mm. Deze maand was een droge maand en zijn er in het noorden aardig wat neerslagtekorten(verschil hoeveelheid neerslag en verdamping), net zoals in april en mei. Op 2 juni trok er een onweerstoring over het midden en oosten van het land. Op die dag zijn er in België en Nederland ruim 49 000 ontladingen gemeten en er viel lokaal 50 mm neerslag. Op 5 juni zorgden buien in Drenthe lokaal voor 70 mm neerslag. Zondag 22 juni zorgden zware buien, onweer, zware windstoten en zware hagel voor veel schade, met name in het oosten van het land. De hagel bereikte een diameter van 5 cm.

Zonuren Juni was vrij zonnig, de zon scheen gemiddeld 240 uur. Deze maand was er duidelijk meer zon dan gewoonlijk, normaal schijnt de zon gemiddeld 192 uur. Met name het noorden had veel zon, dit was ook het geval in maart, april en mei. Daar werden in De Kooy deze maand 280 zonuren geregistreerd. Het zuiden van het land had de minste zon, in de Zeeuwse Westdorpe werden 205 zonuren geregistreerd.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Laura van der Blij

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven