Maart 2008: sneeuw met Pasen

10 juni 2020, 10:16

Maart 2008 zal in de herinnering van velen de boeken in gaan als de maand waarop het sneeuwde met Pasen. Verder roerde maart zijn staart en bracht daarmee veel neerslag. Er viel bijna 2 maal zo veel als normaal.

Witte Pasen Het werd dus op veel plekken een witte Pasen. Dit hadden we te danken aan een noordelijke stroming die vochtige en koude lucht met zich mee voerde. Op Paasochtend werd de laagste temperatuur van de maand gemeten. Op vliegbasis Twenthe vroor het toen 7 graden. De sneeuw viel vooral op 2e Paasdag en in de nacht daar op volgend. Het winterweer zorgde voor grote problemen op de weg. Er stond op dinsdagochtend na Pasen 888 km. Goed voor een 2e plek in de de top 10 van drukste spitsen ooit.

Temperatuur Bij al dit wintergeweld zouden we haast vergeten dat maart erg zacht begon. Op 2 maart werd het in de Bilt al 12.5 graad. Ook eindigde maart zacht. De hoogste temperatuur werd gemeten op 30 maart. In Arcen werd het toen 16.0 graden.  Alles bij elkaar opgeteld was maart gemiddeld, met een temperatuur van 5.9 graden waar 5.8 graden normaal is.

Neerslag en wind Maart was nat. Er viel 105 mm neerslag tegen 65 mm normaal. Daarmee staat maart 2008 op plek 9 in de reeks met natste maartmaanden sinds 1901. 16 maart was een regendag. Het regende vrijwel de gehele dag en gemiddeld viel er over het land 12 mm over 24 uur. Van 17 tot 26 maart was het weerbericht vergeven van de maartse buien. Er viel in die periode veel winterse neerslag in de vorm van hagel en (natte) sneeuw. Op de 1e en 12e van de maand stormde het aan de kust. Het KNMI gaf op de 12e zelfs een weeralarm af voor zeer zware windstoten.

Zonuren Bij zo’n roerige maand is het wel erg opvallend dat de zon vaker te zien was dan gemiddeld. We kregen circa 125 zonuren te verwerken, daar waar 115 uur normaal is. In het noordwestelijk kustgebied was de zon zelfs 150 uur te zien. De zon scheen vooral tussen de wolken door. Periodes met langdurige zonneschijn kwamen niet voor.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Jan Hermsen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven