Oktober 2008: flinke temperatuurwisselingen

10 juni 2020, 10:21

Oktober 2008 kende flinke temperatuurwisselingen. De laatste week hadden we zelfs wat winterse gladheid. 5 Oktober viel op met zeer veel regen in de kop van Noord-Holland.

Temperatuur De afgelopen maand kende een opvallend temperatuurverloop. De maand begon vrij fris, maar in de tweede week werd het nog behoorlijk warm. De hoogste temperatuur was voor het plaatsje Ell in Limburg. Daar werd op 13 oktober 22,4 graden gemeten. De laatste week van de maand was echter vrij koud. De laagste temperatuur werd in Twente gemeten op 29 oktober en bedroeg -3,3 graden. In deze nacht kwam het op veel plekken tot lichte vorst en moest er door het hele land op koude wegen, zoals bruggen, al gestrooid worden tegen gladheid. De koudste wegdektemperatuur is gemeten op de Middachtenbrug bij Rheden in de A348; -2,8 graden. Uiteindelijk kwam de maand aan een gemiddelde temperatuur van 10,1 graden, wat net iets lager is dan de normale waarde voor oktober; 10,3 graden.

Zonuren De maand verliep op veel plekken relatief zonnig. Vooral in Zeeland was het genieten met in totaal 140 uur zon in Vlissingen. In Noord-Limburg scheen de zon met 107 uur ongeveer normaal voor oktober. Landelijk kwamen we uit op 130 uur, waardoor we de afgelopen maand ‘zonnig’ mogen noemen.

Neerslag Het nog relatief warme water van de Noordzee stimuleert traditioneel in het najaar de buienactiviteit aan de kust. Dit jaar pakte dit behoorlijk extreem uit, want de verschillen in maandsommen neerslag zijn groot. Zo kreeg De Kooy bij Den Helder 195 millimeter te verwerken en Hupsel in de Achterhoek slechts ongeveer ¼ hiervan; 51 millimeter. Ongeveer de helft van de 195 millimeter in De Kooy viel overigens in één dag: zondag 5 oktober. Vooral het dorpje Hyppolytushoef, niet ver ten oosten van Den Helder, had deze dag te maken met flinke wateroverlast. Landelijk viel gemiddeld circa 95 mm tegen 78 mm normaal, waarmee oktober 2008 de boeken in gaat als ‘vrij nat’.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Johnny Willemsen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven