September: fris en vrij zonnig

10 juni 2020, 10:20

De maand was in het geheel fris en vrij zonnig. Er waren wel enkele uitschieters, waaronder een lange periode met veel zon, door een hogedrukgebied.

Temperatuur September 2008 was met gemiddeld 13.6 graden tegen een langjarig gemiddelde van 14.2 graden Celsius iets frisser dan normaal. Het eerste deel van september verliep volgens plan. Tot en met 11 september werden 5 warme dagen genoteerd, waarop de temperatuur uitkwam boven de 20 graden. 11 september was zelf de warmste dag. In Maastricht werd op die dag de hoogste waarde van de maand gemeten, het werd 27.3 graden aldaar. Na de warmste dag kwam het kwik in De Bilt nog slechts 1 maal boven de 20 graden uit. Dat zijn bij elkaar 6 warme dagen, tegen 10 normaal. Vooral de koude nachten vielen op. In de tweede helft van de maand kwam het kwik ’s nachts regelmatig onder de 5 graden terecht. De laagste temperatuur werd gemeten op 19 september te Ell. De minimumtemperatuur kwam daar vervaarlijk dicht bij het vriespunt terecht: 0.4 graden Celsius. Aan de grond vroor het in het oosten op sommige plekken liefst 7 maal.

Zonuren De kou in de nacht hadden we voor een deel te danken aan de heldere hemel. Ook sommige dagen verliepen uitgesproken helder. Van 25 tot 28 september hadden we bezoek van een hogedrukgebied pal boven ons hoofd. Dit resulteerde in drie zonovergoten dagen. Twee ervan vielen in het weekend. Zodat voor het laatst de BBQ van stal gehaald kon worden. De maand was al bij al aan de zonnige kant. De zon scheen gemiddeld 158 uur tegen 136 uur normaal. De meeste zon was voor Wilhelminadorp: 179 uur. Het minst was de zon te bewonderen in Arcen: 142 uur.

Neerslag Er viel met 65 mm neerslag iets minder water dan normaal (75 mm). Vooral op 12 en 30 september hoosde het flink. Op de twee dagen tezamen viel ongeveer de helft van de gehele maandsom. In De Bilt kwam op 12 september liefst 37.5 mm water naar beneden vallen. Het eerste deel van de maand verliep nogal wisselvallig, de andere helft van de neerslagsom kwam dan ook uit die periode vandaan. Na het wisselvallige begin kwam er een droge periode die duurde van 14 tot 27 september. Met uitzondering van één dag, 23 september, viel er toen geen druppel water in De Bilt.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Johnny Willemsen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven