Februari was derde koude wintermaand op een rij

09 juni 2020, 15:15

Februari was de derde koude wintermaand op een rij. De gemiddelde temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 1,6 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 3,0 °C.De eerste week van de maand lag de temperatuur rond de normale waarde voor de tijd van het jaar en was het onder invloed van depressies wisselvallig. Daarna was tot de 16e een hogedrukgebied ten noordwesten van ons land bepalend voor het weer. Vanuit het oosten werd koude lucht aangevoerd. Tijdens de nachten vroor het meestal matig maar lokaal ook streng. Overdag bleef het op veel plaatsen licht vriezen. Na 16 februari werd het weer in toenemende mate bepaald door depressies in onze omgeving. Het weerbeeld was wisselvallig en de temperatuur liep geleidelijk op tot boven de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Temperatuur In De Bilt werden 15 vorstdagen genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), tegen 13 normaal. Het aantal vorstdagen liep uiteen van 11 in het zuidwesten tot 21 in het noordoosten. De landelijk laagste temperatuur, -11,4 °C, werd gemeten op 15 februari op de vliegbasis Twenthe. De Bilt telde vijf ijsdagen, ofwel dagen de maximumtemperatuur lager is dan 0,0 °C en het het gehele etmaal vriest. Het langjarig gemiddelde voor februari bedraagt twee ijsdagen. In het noordoosten werden lokaal negen ijsdagen geregistreerd, in Vlissingen slechts twee. Tijdens de laatste week van de maand wist zachte lucht soms tot ons land door te dringen. De landelijk hoogste temperatuur, 13,3 °C, werd gemeten op 27 februari in Maastricht.

Neerslag Met gemiddeld over het land 69 mm tegen een langjarig gemiddelde van 47 mm, was februari nat. De meeste neerslag viel aan het begin en aan het einde van de maand. De maandsommen neerslag waren grillig verdeeld over het land. Het natste KNMI-station was Rotterdam met 96 mm. De minste neerslag viel in het noordoosten van het land. Zowel Eelde als Nieuw-Beerta registreerden 55 mm. In De Bilt kwam de maandsom neerslag uit op 77 mm tegen een langjarig gemiddelde van 48 mm. Evenals in december en januari viel de neerslag ook in februari regelmatig in de vorm van sneeuw. Twee situaties sprongen er uit. In de vroege ochtend van 1 februari viel er met name in de noordelijke helft van het land lokaal tot 5 cm. De sneeuw veroorzaakte grote problemen tijdens de spits. Op 10 februari viel er in een groot deel van het land 1 tot 10 cm sneeuw. 28 februari was landelijk bezien een zeer natte dag met 15 mm neerslag. Een actieve depressie trok die dag precies over ons land naar het noordoosten. In het zuidoosten veroorzaakte de depressie veel wind. Maastricht noteerde een uurgemiddelde van 21 m/s (9 Beaufort) en een maximum windstoot van 31 m/s (ca. 112 km/uur). De wind veroorzaakte veel schade.

Zonuren Gemiddeld over het land scheen de zon 57 uren tegen een langjarig gemiddelde van 78 uren. De zon was het meest te zien in een brede kuststrook. Het zonnigste KNMI-station was Berkhout met 67 uren zonneschijn. De zon was het minst te zien in het zuidoosten van het land met in Arcen slechts 34 uren. In De Bilt kwam de maandsom uit op 53 zonuren, tegen 79 normaal.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Elger Niemendal

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven