Juni 2010: zeer zonnig, droog en warm

09 juni 2020, 15:08

Juni 2010 zal te boek gaan als zeer zonnig, droog en warm. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 16,5 °C tegen 15,2 °C normaal. De eerste week was het mooi weer, met zomerse temperaturen. Maar door een depressie verliep de tweede week vand e maand wisselvallig. Door een noordelijke storming bleef het lang erg fris voor de tijd van het jaar. Pas sinds 22 juli was er volop zon en werd het weer warmer.

Temperatuur Er werden 21 warme dagen (middagtemperatuur in De Bilt boven 20 graden) en 9 zomerse dagen (middagtemperatuur boven 25 graden) genoteerd. Op 27 en 28 juni werd het lokaal tropisch warm. De landelijk hoogste temperatuur 31,7 graden is gemeten op 28 juni in het Limburgse Arcen. ’s Nachts koelde het in juni soms nog behoorlijk af. Op vliegbasis Twente vroor het zelfs op 22 juni: -1,5 graden net boven de grond.

Neerslag Er viel nauwelijks regen in juni. De landelijke gemiddelde regenval was 23 mm, terwijl normaal gesproken 71 mm valt. De meeste regen viel in de tweede week. Het was het droogst in delen van Brabant, Limburg en de Achterhoek met plaatselijk slechts 5 millimeter. In het westen en noorden viel de meeste neerslag, maar de verschillen waren groot. Het meetstation in Den Helder heeft de meeste neerslag geregistreerd: 42 millimeter. Zeer lokaal viel in Noord-Holland echter nog meer neerslag door een vrijwel stil hangend buiencomplex op 9 juni. Daar viel in de omgeving van Purmerend 74 millimeter. Dat leidde toen tot wateroverlast. Ondanks de lokale grote hoeveelheden regen was deze maand erg drogo en staat in de top 5 van droogste junimaanden sinds 1901.

Zonuren Landelijk gemiddeld scheen de zon 265 uren, tegen 192 uren normaal. Daarmee staat juni 2010 in van de top drie van meest zonnige maanden sinds 1901. Het zonnigst was het in juni 1959. Toen scheen de zon 301 uren.

Bron: KNMI/Weeronline.nl Auteur: Jennifer Faber

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven