Oktober: zonniger dan normaal

09 juni 2020, 14:58

Oktober begon met zacht nazomerweer, waarbij de temperaturen flink opliepen. Al snel volgde echter een periode met tamelijk koud weer. Gemiddeld over de maand kwamen de temperaturen uiteindelijk op een normale waarde uit voor oktober. De zon liet zich vaker zien dan gewoonlijk en vooral in het oosten en zuidoosten verliep de maand vrij droog.

Temperatuur De temperatuur in oktober komt in De Bilt uit op gemiddeld ca. 10,4 °C, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 10,3 °C. Begin oktober was het dankzij een zuidelijke stroming behoorlijk zacht. Tijdens de eerste tien dagen was er sprake van een echte nazomer. In De Bilt eindigde de eerste decade (periode van tien dagen) met een gemiddelde temperatuur van 14,9 °C op een gedeelde derde plaats in de rij van zachtste eerste oktoberdecades sinds 1901. Op 3 en 4 oktober steeg de temperatuur in vrijwel het hele land, waaronder in De Bilt, tot 20,0 °C of hoger (warme dagen). Het normale aantal warme dagen in oktober bedraagt in De Bilt ook twee. In het zuidoosten van het land werden lokaal zelfs vijf warme dagen op rij genoteerd. De landelijk hoogste temperatuur, 23,9 °C, werd gemeten in het Limburgse Ell op 3 oktober. Na het zachte begin van de maand draaide de stroming naar het noorden en volgde vrij koude periode. Op 17 oktober daalde de temperatuur in De Bilt voor het eerst na de zomer tot beneden het vriespunt (vorstdag: minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C). In totaal telde oktober er drie vorstdagen tegen één normaal). In het oosten vroor het lokaal op zes dagen. Met name in de kustgebieden heeft het in oktober nog niet gevroren, De landelijk laagste temperatuur in oktober, -3,6 °C, werd gemeten op 18 oktober op de vliegbasis Twenthe. Aan het einde van de maand werd met een zuidwestelijke stroming weer zachte lucht aangevoerd.

Neerslag Gemiddeld over het land is tot nu toe 66 mm neerslag gevallen 82 mm normaal. Met name op zaterdag wordt nog wel enige regen verwacht. Het droogst was het in het oosten en zuidoosten van het land, in het westen en noorden viel de meeste neerslag. Van de KNMI-stations was Hoek van Holland tot nu toe het natst met 103 mm, in Ell viel met 39 mm de minste neerslag. In De Bilt viel 87 mm tegen 77 mm normaal. In een groot deel van het land viel er gedurende twaalf dagen, in het tijdvak van 3 tot en met 14 oktober, geen of nauwelijks neerslag. Landelijk bezien natte dagen waren 15 oktober met 11 mm en 19 oktober met 15 mm.

Zonneschijn Het aantal uren zonneschijn gemiddeld over het land zal uitkomen op ca. 125 tegen 105 normaal. De regionale verschillen in het aantal zonuren waren slechts klein. Op de zonnigste plekken was de zon ca. 135 uren te zien, op de somberste ca. 110 uren. In De Bilt zal de maandsom uitkomen op ca. 115 tegen normaal 106.

Vorig jaar oktober bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 10,7 °C, het aantal uren zonneschijn 123 en de neerslagsom 90 mm. Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000.

Bron: KNMI / MeteoVista / Weeronline.nl Auteur: William Huizinga

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven