September 2010 was een beetje te nat en vrij koel

09 juni 2020, 15:01

Na een onstuimig en nat einde van augustus, begon de eerste meteorologische herfstmaand met rustig nazomerweer. Dat bleek echter van vrij korte duur en – alhoewel tussendoor ook zonnige en zachte dagen voorkwamen – niet in staat om een nat en koel maandgemiddelde te compenseren.

Mogelijk werd het weerbeeld enigszins beïnvloed door een aantrekkend orkaanseizoen in het Caribisch gebied. Veel van de stormen kozen voor een noordelijke koers, langs de Amerikaanse oostkust, tot aan Groenland. Het gaf bij ons een snelle afwisseling van het weer. De stormdepressies droegen bij aan een snelle opbouw van hogedruk aan hun oostzijde, boven de oostelijke Atlantische Oceaan. Deze hogedrukgebieden vestigden zich korte tijd boven Groot-Brittannië of Scandinavië, gaven ons een paar rustige dagen, maar waren vervolgens niet krachtig genoeg om de depressies aan hun westzijde te blokkeren.

Gemiddeld viel er 90 mm neerslag, 16 mm meer dan normaal. Dat maakt september 2010 geen onstuimige herfstmaand – neerslagmarges zijn vrij breed. In augustus viel bijna drie keer de maandgemiddelde hoeveelheid. Dat was wel opvallend nat.

Over de dag en nacht gemiddeld was september 13,6 graden. Dat is 0,7 graden frisser dan normaal. Oktober begint overigens weer zacht. Zondag lopen de temperaturen in het zuidoosten op naar 22 graden – temperaturen die we afgelopen maand maar weinig zagen. Een week geleden werd in Maastricht met 24 graden de warmste septemberdag gemeten. Helaas is het zondag wel overwegend bewolkt.

Bron: MeteoVista | Weeronline.nl Auteur: Rolf Schuttenhelm

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven