Augustus 2011: zomer vaak ver te zoeken

05 juni 2020, 17:10

Vraag iemand wat voor weer je kan verwachten in augustus en je krijgt meestal “zonnig en warm” te horen. Augustus is immers een echte zomermaand. Dit jaar kun je lang zoeken voordat je dit antwoord krijgt want augustus verliep somberder, natter en minder warm dan normaal.

Iets koeler Normaal laat de zomerzon de temperatuur overdag oplopen tot bijna 21 graden in het noordwesten en ruim 23 graden in het zuidoosten van het land. Dit jaar viel de temperatuur net wat lager uit. In Den Helder lag de middagtemperatuur op gemiddeld 19.6 graden. In De Bilt werd het 21.3 graden en ook in Maastricht viel de maximumtemperatuur van 22.4 graden wat lager uit dan verwacht. Toch zijn de verschillen klein en was het niet uitzonderlijk koud. Dit koelere verloop is ook terug te vinden in het aantal zomerse en warme dagen. In De Bilt werd drie keer de 25 graden gehaald tegenover zeven normaal. Het aantal warme dagen met 20 graden of meer in de Bilt is met 22 een stuk beter vertegenwoordigd en ligt net beneden het gemiddelde van 23. In het hele land werd de tropische grens van 30 graden niet overschreden. De hoogst gemeten temperatuur was 29.9 graden op 21 augustus in Maastricht.

Natte vakantie in eigen land Augustus begon met twee droge dagen en daar bleef het dan ook bij. In de rest van de maand viel elke dag wel ergens in Nederland regen. Op een aantal dagen bleef de neerslag zeer beperkt en op 16 en 19 augustus was het nagenoeg overal droog.  Er waren ook zeer natte dagen met in grote delen van het land regen. Op 3 augustus was het al meteen raak met in Overijssel, Drenthe en Groningen een flinke hoeveelheid neerslag. Op een aantal plaatsen viel tijdens zware buien meer dan 50 mm neerslag. Ook op andere dagen deden stevige onweersbuien ons land aan. In Gelderland, Overijssel en Drenthe op meerdere plaatsen in totaal meer dan 150 mm gevallen, maar ook in het westen werd op een aantal plaatsen de 100 mm gehaald en verliep de maand behoorlijk nat. Gemiddeld valt de meeste zomerse neerslag in de kustprovincies waardoor het juist in het oosten natter was dan normaal.

Bron: KNMI

Gebrek aan zon Gewoonlijk is de maand augustus goed voor zo’n 195 uur zon, met aan de kust iets meer zon dan in het oosten van het land. Aan de kust liet de zon zich maar 165 uur zien en in het midden en oosten van het land was het op veel plaatsen vrij somber met waarden rond 140 uur. De bewolking die het aantal zonuren beperkte werd veroorzaakt door verschillende frontale systemen die vaak met geringe snelheid het land passeerden.

Foto: Monique Lier-Mobron

Extreem weer Bijzonder van deze maand was het aantal keren dat het KNMI waarschuwde voor extreem weer. In totaal werd tussen 18 en 26 augustus vijf keer gewaarschuwd voor zware onweersbuien met veel neerslag, bliksemontladingen en windstoten.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven