December zacht en nat

05 juni 2020, 16:11

Na een bijzonder verlopen weerjaar, waarin geen maand zich aan de normaal hield, kon december niet achterblijven. Koning winter liet zich deze decembermaand niet zien in de Lage Landen.  Van 17 t/m 20 december was het korte tijd winters in Nederland, maar ook toen kwam het slechts 1 keer tot vorst in De Bilt. De maand december verliep dan ook zeer zacht en kletsnat.

Slechts 1 landelijke vorstnacht – toch enkele keren gladheid

Deze decembermaand kwam het slechts 1 keer tot vorst in de Bilt – tegen 13 keer normaal. Het zachte weer werd veroorzaakt doordat een stevige westelijke stroming  storingen vanaf de oceaan aanvoerde. Er werd niet alleen zachte oceaanlucht aangevoerd, maar het regende ook vaak en stevig. De gemiddelde maandtemperatuur komt uit op 6,5 graden tegen 3,7 normaal. Dit betekent een 5e plaats in de ranglijst met warmste decembermaanden sinds 1901. Aanvoerder van deze lijst is december 1974 met 7,3 graden.

Dat er voor gladheid geen luchttemperaturen onder nul nodig zijn bleek deze maand enkele keren. Vooral het weekend van 17 t/m 20 december verliep koud. De stroming was tijdelijk naar het noordwesten gedraaid, waardoor we in koude lucht vanaf de Noordpool terecht kwamen, dit leverde winterse buien en gladheid op. Ook eerder in de maand gebeurden er al ongelukken als gevolg van gladheid door hagelbuien.  Maandagavond 19 december kwam in het uiterste oosten van het land lokaal korte tijd een sneeuwdek tot stand van 5 cm.

Regen en storm

Vooral het eerste deel van december kenmerkte zich door overvloedige regenval en storm. Nadat november nog droger dan ooit was verlopen, sloeg de herfst op de eerste dag van de meteorologische winter keihard toe.  Over droogte en lage rivierstanden werd al snel niet meer gesproken.  De eerste dagen van de maand stond er aan zee regelmatige een stormachtige wind en de regen viel met bakken uit de hemel. In de tweede week van december viel er steeds vaker ook hagel of natte sneeuw. Typisch herfstweer dus aan het begin van de meteorologische winter.

Op 7,8,9 en 13 december kwam het tot een echte herfststorm. Met uitzondering van 9 december kwam het tijdens deze stormen in de kustgebieden ook tot zeer zware windstoten (> 100 km/uur).  Er viel deze maand ook vrijwel dagelijks regen. De meest neerslag in De Bilt viel deze maand op 1 december. Tijdens de passage van een actief neerslagfront viel er meer dan 30 mm neerslag. Over de hele maand komt de neerslagsom gemiddeld over het land uit op circa 150 mm tegen 80 normaal. Dit betekent een 5e plaats in de ranglijst met natste decembermaanden sinds 1906.

Toch net iets meer zon dan normaal

Deze decembermaand scheen de zon gemiddeld over het land 52 uren tegen 49 normaal. De maand december telde veel sombere dagen, maar er waren een ook een flink aantal dagen waarop de neerslag een buiig karakter had. Tussen de buien door kwam de zon vaak goed te voorschijn.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven