Januari 2011: overgang naar vrij zacht en zonnig weer

05 juni 2020, 17:03

Na een zeer koude decembermaand, verloor Koning Winter in januari snel aan kracht. Af en toe liet hij nog wel van zich horen, maar bij tijd en wijle leek het meer herfst dan winter. Toch waren er nog redelijk wat vorstnachten, maar tot scherpe vorst kwam het niet – van winterpret was dan ook geen sprake.

Kou aan begin en einde van de maand, tussendoor zacht Het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 graden) liep in de Bilt op tot 16 – normaal zijn dit er 13. Het ging vaak slechts om lichte vorst. Aan het begin van het jaar was het onder invloed van een hogedrukgebied overwegend droog en nog vrij koud. Daarna brak een tijdvak met wisselvallig en zacht weer aan. Slechts een enkele nacht kwam de temperatuur in de Bilt nog rond of iets onder het vriespunt uit. Over het algemeen lag de temperatuur ruim boven het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000. Aan het einde van de maand nam een hogedrukgebied de macht weer over en was er sprake van een aantal dagen serieus winterweer. Vanaf de 26e vroor het in de nachten licht tot matig. De laatste dagen van de maand bleef het vooral in het zuidoosten ook overdag licht vriezen. In de Bilt kwam het op de valreep ook nog net tot een ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0). Normaal worden er in januari voor de Bilt 4 ijsdagen waargenomen. De landelijk laagste temperatuur van de maand werd op 30 januari gemeten in Volkel: -8,5. De hoogste temperatuur werd gemeten tijdens de zeer zachte periode in het midden van de maand. In Woensdrecht werd het op 16 januari maarliefst 13,4 graden. De gemiddelde temperatuur kwam in De Bilt uit op 3,5 graden tegen 2,8 normaal.

Normale hoeveelheid neerslag?! Als we kijken naar de neerslag zien we dat gemiddeld over het land op 1 mm na de normale hoeveelheid neerslag is gemeten van 69 mm. Als we verschillende regio’s afzonderlijk bekijken zien we dat het neerslagpatroon toch anders was dan normaal. In Zeeland viel op enkele plaatsen meer dan 125 mm, terwijl in het noorden lokaal niet meer dan 30 mm viel. Op 12 en 13 januari werd de grootste bijdrage geleverd voor de hoge neerslaghoeveelheden in het zuiden van het land – er viel toen 10 tot 40 mm regen. Winterse neerslag werd niet of nauwelijks waargenomen – het bleef bij een enkele keer ijzel of natte sneeuw.

Zon liet zich af en toe goed zien –er waren ook sombere perioden Januari 2011 liet de zon zich regelmatig goed zien. Vooral aan het begin en aan het einde van de maand beleefden we een aantal zonnige dagen. In de zachte en regenachtige periode in het midden van de maand liet de zon zich in de Bilt 5 dagen op rij niet zien! Gemiddeld over het land kwam de totale maandsom uit op 67 uren zon tegen 52 uren normaal. De kustgebieden van Noord-Holland kregen de zon het vaakst te zien. Op Terschelling scheen de zon het meest: 80 uren. In het oosten van het land scheen de zon het minst: Twenthe had 54 uren zonneschijn.

Bron: KNMI / MeteoVista|Weeronline.nl Auteur: Jaco van Wezel

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven