Maart 2011: zeer droge en zeer zonnige lentemaand

05 juni 2020, 17:05

Tot maartse buien kwam het dit jaar niet. Geen mooie buienluchten, maar wel prachtige zonnige plaatjes. Maart 2011 verliep zeer zonnig en ook zeer droog. Het heldere weerbeeld leverde nog wel flink wat koude nachten op.

Koud begin, daarna zachter lenteweer Nadat de koude lucht eind februari met moeite het land was uitgezet, viel de kou vanaf 1 maart vanuit het oosten weer in. Dankzij een hogedrukgebied was er langdurige sprake van een oosten- tot noordoostenstroming. Van 2 t/m 8 maart kwam het in de Bilt ieder nacht tot lichte vorst. Overdag steeg de temperatuur geleidelijk wel naar normale waarden van een graad of 7 à 8 en de zon scheen daarbij vaak uitbundig. De gemiddelde temperatuur lag overigens flink beneden de normaal (jaargemiddelde temperatuur over de periode 1981-2010) – dit komt doordat de nachten echt flink koud verliepen. Vanaf 8 maart steeg de temperatuur ’s middags boven de 10 graden uit en ook de nachtvorst verdween. Op 10 en 17 maart liet de zon zich helemaal niet zien en ook de dagen hier tussenin was er vrij veel bewolking.

Opnieuw grote dag- en nachtverschillen Vanaf 19 maart nam een hogedrukgebied de macht weer over. Doordat dit gebied pal boven onze omgeving kwam te liggen werd het opnieuw volop zonnig lenteweer. ’s Nachts kwam het opnieuw een aantal nachten tot lichte vorst. En overdag lag de temperatuur een paar graden boven de normaal. Onder het hogedrukgebied warmde de lucht steeds wat verder op. Hierdoor braken er een paar nachten aan waar het niet tot nachtvorst kwam en het overdag maarliefst 15 graden of meer werd. In het laatste weekend van maart, trok het hogedrukgebied weg en kwam er een koude noordwestelijke stroming op gang. Opnieuw kwam het hierdoor tot nachtvorst en op zaterdag 26 maart liet de zon zich amper zien. De maand eindigde met het opstarten van een zuidwestelijke (zonale) stroming. Hiermee kwam maart zacht en wisselvallig ten einde.

De cijfers De maandgemiddelde temperatuur in de Bilt kwam uiteindelijk rond de normaal uit: 6,0 graden tegen 6,2 normaal. In het noorden van het land verliep maart een stukje kouder dan normaal, terwijl het in het zuiden van het land juist een zachte lentemaand was. De koude nachten zien we terug in het hoge aantal vorstdagen: 14 tegen 8 normaal. In het uiterste oosten kwam het lokaal zelfs in 19 nachten tot vorst. Op 4 maart lag de gemiddelde dagtemperatuur zelfs onder het vriespunt. De landelijk laagste temperatuur werd op 6 maart gemeten in Twenthe: -5.9 graden.

Warme dagen werden in maart nog niet bereikt. Op de zachtste dag van deze maartmaand werd het in de Bilt een graad of 17. Aan het einde van de maand wist de warme lucht nog tot ver in het noorden door te dringen. Hierdoor werd op 30 maart de landelijk hoogste temperatuur, van 18,3 graden, in Hoogeveen gemeten.

Zeer zonnig en zeer droog Ondanks de interessante dagelijkse gang, dankzij het heldere weerbeeld, zullen de meeste mensen zich vooral de zon herinneren. In de Bilt werd er 185 uren zon geregistreerd – goed voor een 4e plaats in de ranglijst met meest zonnige maartmaanden sinds 1901. Dit betekent dat de zon 50% van de tijd (lees: dagperiode) scheen. In Vlissingen scheen de zon maarliefst 207 uren, terwijl het in het noorden een stuk minder zonnig was met in Den Helder 163 zonuren.

Gemiddeld over het land viel er in maart slechts 13 mm neerslag, tegen 60 mm normaal. We kunnen dus wel concluderen dat we een uitzonderlijk droge lentemaand achter de rug hebben. In het noordwesten van het land viel er plaatselijk slechts 5 mm neerslag, terwijl de neerslagsom in het midden en zuiden nog opliep naar 15 tot 25 mm. De iets hogere neerslagsom in deze regio’s komt doordat er op 18 maart een regenstoring overtrok waaruit ruim 10 mm viel.

Bron: KNMI / MeteoVista|Weeronline.nl Auteur: Jaco van Wezel

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven