Droogste november sinds 1906

05 juni 2020, 17:12

November 2011 heeft geschiedenis geschreven. Sinds het begin van de metingen werd gemiddeld over het land niet zo weinig neerslag geregistreerd. De maand verliep bovendien ook zeer zonnig, met een tweede plaats in de ranglijst van zonnigste novembermaanden. Ook was het gemiddeld over de maand vrij zacht, maar in het midden van de maand was het lange tijd koud.

Warme start

Begin november hadden we te maken met een zuidelijke aanvoer van warme lucht. Hierdoor leverde de temperatuur hoogstandjes op. Vrijdag 4 november werd het in De Bilt maarliefst 18,3 graden. Daarmee werd het oude dagrecord uit 1994 ruimschoots verbroken en staat 4 november 2011 te boek als de op één na warmste novemberdag ooit.

De zuidelijke aanvoer van warme lucht kwam tot stand tussen een groot lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied boven Oost-Europa. Dit hogedrukgebied heeft de hele maand een grote rol gespeeld. Na een aantal dagen breidde het hogedrukgebied zich uit richting Scandinavië en draaide de wind naar het oosten tot zuidoosten. De aangevoerde lucht werd langzaam maar zeker kouder en kouder.

Kou en mist zorgen voor problemen

In de periode van 11 t/m 23 november kwam het dagelijks ergens in Nederland tot lichte vorst. De aangevoerde lucht was soms erg vochtig. Daardoor kwam er vaak hardnekkige mist of laaghangende bewolking voor. Vooral in het noordoosten leverde dit een aantal erg koude dagen op. Op 20 en 21 november was het hele land gehuld in dichte tot zeer dichte mist. Dit betekende veel overlast voor weg- en luchtverkeer. Op Schiphol werden op deze dagen veel vluchten geannuleerd. Ook de dagen daarna kwam er hier en daar nog hardnekkige mist voor, die het vliegverkeer op sommige vliegvelden parten speelde.

De vochtige lucht leverde in combinatie met vorst lokaal ook gladheid op bruggen en viaducten op. In de vroege ochtend van 16 november kon het tijdens heldere omstandigheden ook op enkele gewone wegen sterk afkoelen, met lokale gladheid op afritten tot gevolg.

Gemiddeld over het land maakte de zon in deze periode nog flink wat uren.  Aan het einde van de maand komen stokte de teller op 95 zonuren tegen ruim 63 normaal. Dit betekent een 2e plaats in de ranglijst van zonnigste novembermaanden.

Einde aan rustig novemberweer, niet aan droogte

Donderdag 24 november vond er een overgang plaats naar zacht en windrijk herfstweer. Met echte stormdepressies kregen we pas vanaf 1 december te maken. Met het zachte einde van de maand liep de maandgemiddelde temperatuur op naar 7,2 graden tegen 6,7 normaal. Doordat er ook aan het einde van de maand niet of nauwelijks neerslag viel bereikte de waterstand van de Rijn een uitzonderlijk lage stand. De lage rivierstand werd vooral veroorzaakt doordat er in de Alpen weinig sneeuw voorhanden is die voor smeltwater kan zorgen en doordat er de afgelopen maand in het stroomgebied van de Rijn bijna geen neerslag viel. Met gemiddeld over het land 9 mm neerslag tegen 82 normaal gaat november de boeken in als de droogste novembermaand sinds 1906!

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven