Oktober: zeer zonnig en warm

01 november 2011, 15:55

Oktober 2011 verliep zeer zonnig. Ook was het bovengemiddeld warm en viel iets minder neerslag dan gebruikelijk. Het zonnige verloop leverde een 6e plaats op in de rij van zonnigste oktobermaanden ooit. Vooral in de weekenden was er sprake van fraai najaarsweer.

Zeer zonnig najaarsweer

Volgens de berekeningen konden we deze maand genieten van 154 uur zon, ruim 40 zonuren meer dan normaal. In het noordwesten scheen de zon 30-35 uur meer dan gebruikelijk en in de zuidoostelijke helft van het land wel 45. In Vlissingen was het overschot zelfs 55 uur. In Eindhoven eindigt oktober als de op een na zonnigste oktobermaand sinds 1978 – in 2005 scheen de zon nog net een aantal uur meer. Opmerkelijk is dat de hoeveelheid zonneschijn gemiddeld over het land in oktober groter is dan in augustus 2011. September was ook al zonniger dan de zomermaanden juli en augustus.

Prachtig weer in de weekenden

Foto: Jannes Wiersema (Roodeschool)

Oktober kenmerkte zich door mooie en droge weekenden. De eerste oktober ging zelfs de boeken in als warmste 1 oktober ooit met 26 graden, ook op zondag werd het zomers warm met 25.6 graden in de Bilt.  Alleen in 1908 en 1921 kwam het ook tot twee zomerse oktoberdagen. Op sommige plaatsen in het zuiden van het land verliep ook de derde oktoberdag nog zomers warm. Het tweede weekend verliep wat slechter, maar ook toen liet de zon het niet afweten. De weekenden daarna brachten prima zonnig weer. Ook het laatste weekend verliep aangenaam, met wel redelijk wat wolkenvelden, maar overdag temperaturen rond 16 graden. Normaal wordt het eind oktober overdag nog slechts een graad of 11.

De gemiddelde maandtemperatuur kwam, vooral dankzij de warme start en het zachte einde van de maand, uit op 11.4 graden tegen 10.7 normaal. In het midden van de maand verliepen de nacht soms behoorlijk koud, maar tot vorst kwam het in De Bilt nog niet. Volgens het langjarig gemiddelde 1981-2010 komt er normaal gesproken op twee oktober dagen vorst voor. Elders in het zuiden en oosten van het land kwam het wel enkele keren tot vorst. Aan de grond vroor het soms op uitgebreidere schaal.

Gemiddeld over het land vrij droog, maar regionale verschillen

De invloed van hogedrukgebieden zorgde er ook voor dat het gemiddeld over het land vrij droog was, met 69 mm tegen 83 normaal. In Zeeland viel ongeveer 60 mm neerslag tegen 85 normaal en in Limburg 50 mm tegen 70 normaal. In het noorden van Friesland en Groningen was het plaatselijk juist 10-20 mm natter dan het langjarige gemiddelde aangeeft.

Auteur: Jaco van Wezel Bron: MeteoVista | weeronline.nl

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven