Warme en zonnige september

05 juni 2020, 17:11

Na een onstuimige zomer werden we in de tweede helft van september getrakteerd op fraai nazomerweer. Zo fraai zelfs dat september 2011 een plaats in de top 10 van warmste septembermaanden ooit behaalde. Ook doet september 2011 het goed qua zonuren. Bovendien telde september 4 zomerdagen, tegen 1.7 normaal. Ter vergelijk: de zomer van 2011 telde slechts 7 zomerse dagen in totaal.

Temperatuur

Met meer dan een graad hoger dan normaal is september behoorlijk te warm te noemen. Een normale september noteert een gemiddelde etmaaltemperatuur van 14.5 graden. In 2011 zijn we uitgekomen op 15.6 graden, de hoogste septembertemperatuur sinds 2006. Goed voor een negende plaats in het algemeen klassement van warmste septembermaanden ooit. September 1982 moet met 15.60 vanaf nu genoegen nemen met een elfde plaats, omdat 2011 eindigde op 15.64. Opmerkelijk is verder dat september 2011 met een gemiddelde temperatuur van 15.6 graden vrijwel net zo warm verliep als de zomermaand juli.

De nachten verliepen soms behoorlijk koud. Zo daalde de temperatuur op 3 september in Eelde tot 3,3 graden. Opmerkelijk waren ook de grote verschillen in dag- en nachttemperatuur tijdens de laatste week van september. De ochtendtemperatuur werd in de loop van de dag soms verdrievoudigd.

Zon

Zonaanbidders hadden in september weinig reden tot klagen. Vooral de tweede helft van september verliep erg zonnig. Hiermee werd een licht tekort in zonuren tijdens de eerste helft van september omgebogen in een overschot. Gemiddeld over het land scheen de zon 162 uur tegen 143 normaal.

Neerslag

Wat betreft de neerslag komen we net onder gemiddeld uit, maar wel zijn er flinke landelijke verschillen. De meeste neerslag viel in de eerste helft van september. De laatste tien dagen van september werden gekenmerkt door stabiel en droog nazomerweer. Alleen op maandag 26 september was het tijdelijk wat minder met in de avond bewolking en een paar plaatselijke buien. Gemiddeld over het land viel deze maand 76 millimeter regen tegen 78 millimeter normaal. Noord-Holland kreeg de meeste neerslag te verwerken, plaatselijk meer dan 120 millimeter. Zuidoost Nederland kreeg gemiddeld nog geen 50 millimeter te verwerken.

Eerste herfststorm

Begin september maakte Nederland kennis met een zeer vroege herfststorm. Op 6 september werd op diverse stations windkracht 9 waargenomen. De storm ging gepaard met zeer zware windstoten tot boven de 100 km per uur. Plaatselijk viel er in Noord-Holland meer dan 40 mm neerslag in korte tijd.

Code oranje

Code oranje werd deze maand slechts één keer afgegeven, dit in tegenstelling tot augustus 2011 toen er 5x werd gewaarschuwd voor extreem weer. Op 10 september vielen er in Zeeland plaatselijk hagelstenen ter grootte van een golfbal. Daarnaast hadden vooral grote delen van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Utrecht te kampen met zeer zwaar onweer met slagregens, windstoten en extreem veel bliksemontladingen.

In de nacht van 3 op 4 september kwam het niet tot een extreem weerwaarschuwing, maar trokken er wel onweersbuien vanuit het zuidwesten over het land. Hierbij kwamen windstoten voor tot ca. 110 km/uur.

Vier zomerse dagen

September telde vier zomerse dagen. De warmte aan het einde van september is uitzonderlijk te noemen, maar niet uniek. September staat hiermee wel in schril contrast met de zomer, toen noteerden we slechts zeven zomerse dagen in totaal. In juli 2011 werden zelfs helemaal geen zomerse dagen geteld. Het aantal warme dagen (met maxima van 20,0 of meer) kwam in De Bilt uit op 14, tegen 10.3 normaal. De warmste dag was 3 september, toen werd het op een aantal stations in het zuidoosten van het land, met 29,4 graden net niet tropisch warm.

Auteur: Jaco van Wezel Bron: MeteoVista | weeronline.nl

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven