Zomer 2011: bewolkt, nat en koel

05 juni 2020, 17:14

Wie had dat verwacht. De droogste en zonnigste lente ooit werd gevolgd door een bewolkte en natte zomer die ook koeler verliep dan gebruikelijk.

Een goed begin De zomer begon zonnig en droog, maar al in de eerste week sloeg de wisselvalligheid toe en kreeg het oosten en noordoosten op een aantal plaatsen met wateroverlast te maken. De tweede helft van juni kenmerkte zich door een bovengemiddelde hoeveelheid regen. Ondanks de zware buien werd het neerslagtekort nog niet opgeheven. Vooral in de kustprovincies en op het Brabants Plateau was het neerslag tekort in de eerste zomermaand met ongeveer 200 mm ruim twee keer zo groot dan normaal.

Tijdelijke verbetering Eind juni en begin juli leek het er even op dat de zomer zich zou herstellen. Er was flink wat ruimte voor de zon met af en toe een bui. Maar daarna kwam opnieuw een periode met veel bewolking en neerslag. In de tweede decade van juli trok een actieve frontale zone vanuit het zuidwesten over het land die op verschillende plaatsen veel neerslag veroorzaakte. Daarna maakte het regengebied boven de Noordzee een omtrekkende beweging om vanuit het westen opnieuw over Nederland te trekken en een flinke hoeveelheid water achter te laten. Het neerslagtekort tuimelde omlaag om aan het eind van juli beneden het gebruikelijke tekort in juli uit te komen. Op de Veluwe ontstond zelfs een plaatselijk neerslagoverschot.

Verloren hoop In de laatste maand was alle hoop op een aangename zomer vervlogen. De zon trok zich vaak terug achter de bewolking en buien wisten Nederland bijna alle dagen te vinden. Af en toe nam de buiigheid flink toe en in de tweede helft van de maand werd er vijf keer gewaarschuwd voor zware onweersbuien. De eerste zomermaand verliep nog zonniger en warmer dan normaal. Op 27 en 28 juni werd het zelfs tropisch warm in De Bilt, met maxima boven de 30 graden. Op 28 juni steeg het kwik naar 32.2 graden, maar de dag daarna was het met slechts 19,6 graden gevoelig frisser. Juli en augustus verliepen kouder en somberder dan normaal. Wordt het in juli gemiddeld zo’n negen keer 25 graden in de Bilt. Dit jaar kent de zomermaand bij uitstek geen enkele zomerse dag. Augustus deed het met drie dagen net wat beter, maar bleef wel achter ten opzichte van het normale aantal van zeven. Tellen we de temperatuur, neerslag en hoeveelheid zon bij elkaar op, dan was het geen zomer om over naar huis te schrijven.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven