Koudste en natste april sinds 2001

05 juni 2020, 16:04

April 2012 schaart zich hoog in de lijst met natte aprilmaanden. Ook was  het een groot deel van de maand te koud voor de tijd van het jaar. Na 1997 verliep april altijd gelijk aan of hoger dan de geldende normaal. Kijken we naar de absolute maandgemiddelde waarden, dan kunnen we concluderen dat het sinds 2001 niet zo koud is geweest in april. Ook scheen de zon minder dan gebruikelijk.

April amper warmer dan maart

Normaal gesproken loopt de temperatuur in april flink op. De daglengte neemt per dag met 4 minuten toe. Hierdoor krijgt de zon steeds betere de kans om de atmosfeer op te warmen. Dit jaar merkten we hier weinig van. Met een gemiddelde temperatuur van 8,4 graden tegen 9,2 normaal eindigt april amper warmer dan in maart. De maartmaand verliep met 8,3 graden nog uitzonderlijk zacht – goed voor een top-3 notering.

Kou uit het noorden

Een poel van koude lucht afkomstig vanaf de Noordpool bleef tot ver in de maand boven Nederland aanwezig. Bijbehorende lagedrukgebieden zorgden voor onstabiliteit. Regenstoringen en buien bepaalden het weerbeeld. De zon had het moeilijk en de temperatuur kwam in De Bilt tot en met de 26e geen enkele dag boven 15 graden in De Bilt. Ter vergelijk: in maart gebeurde dit al wel 9 keer. Waar het in maart slechts 3 keer tot lichte vorst kwam, gebeurde dit in april maar liefst 5 keer. Op 17 april vroor het in De Bilt maar liefst 2,4 graden. Vlak aan de grond kwam het overigens nog veel vaker tot vorst.

Veel neerslag

De kou ging gepaard met veel bewolking en buien. In totaal viel er deze maand gemiddeld over het land 58 mm neerslag tegen 42 normaal. Vooral aan het eind van de maand ontstonden er actieve en grootschalige regen- en onweersbuien. Dit kwam doordat de grens van warme en koude lucht boven ons land bleef slepen.

Warm slot

De maand eindigde warm. De poel met koude lucht werd langzaam naar het westen verdreven. Warme lucht vanuit Afrika maakte een opmars richting Duitsland. In het Koninginnedagweekend draaide de wind bij ons naar het oosten, waardoor de warme lucht ook Nederland wist te bereiken. Op Koninginnedag wist de temperatuur voor het eerst de 20 graden halen in De Bilt is dat de eerste officiële warme dag van de lente. Ter vergelijk: vorig jaar beleefden we de eerste warme dag al op 2 april en werd het op 21 april voor het eerst zomers warm.

Op Koninginnedag was het niet alleen maar warm, maar ook vrij zonnig. Omdat het overgrote deel van de maand echter somber verliep komt het totaal uit op circa 150 uur tegen 173 normaal. April 2012 verliep dus niet alleen koud en nat, maar ook nog eens vrij somber.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven