Augustus 2012: zonnig en warm

05 juni 2020, 16:07

De eerste helft van de zomer liet het behoorlijk afweten, maar augustus maakte veel goed. Juist tijdens de periode dat bijna heel Nederland vakantie had was het prima zomerweer. In het midden van de maand werd het zeer warm en regionaal kwam het tot een hittegolf. De maandgemiddelde temperatuur kwam uit op 18,5 graden tegen 17,5 normaal. Het was niet alleen warmer dan normaal, maar ook zonniger en iets droger.

Hollands zomerweer

Na een slechte eerste helft van de zomer was er vanaf eind juli geen reden tot klagen – het werd zelfs een weekje volop zomer: zonnig en warm. Daarna werd het even wat minder, maar de zomer raakte niet opnieuw in een diep dal. In tegendeel, we kregen begin augustus te maken met Hollands zomerweer. Normale temperaturen van een graad of 23 en een mix van zon, wolken en enkele buien.

Tropische periode maakt zomer goed

Om de zomer in de beleving van veel mensen nog goed te maken was nog veel zon en warmte nodig en dat volgde ook. Half augustus kregen hogedrukgebieden boven Centraal-Europa het voor het zeggen. Een zuidenwind voerde steeds warmere lucht aan. Daarbij was het grotendeels droog en vrij zonnig. Er volgde een reeks warme dagen. Het weekend van 18 en 19 augustus verliep zeer warm. In de Bilt werden de eerste twee tropische dagen van het jaar genoteerd en het werd het warmste tropische weekend sinds 1976!

In het Limburgse Ell en Brabantse Volkel kwam het zelfs tot een regionale hittegolf, van respectievelijk 9 en 8 dagen. Volgens de definitie van een hittegolf moet het minstens 5 dagen op rij 25 graden of meer zijn, waarbij 3 keer de tropische 30 behaald moet worden. In de Bilt lukte dit niet, waardoor er geen sprake was van een landelijke hittegolf.

Veel warme dagen

Deze maand lag de maximumtemperatuur slechts een enkele keer beneden 20 graden. Het aantal warme dagen in de Bilt (Tmax ≥ 20) kwam uit op 28 tegen 23 normaal. Het aantal zomerse dagen (Tmax ≥ 25) kwam op 8 tegen 7 normaal en de tropische dagen (Tmax ≥ 30) op 2 tegen 1 normaal. Allemaal dus meer dan normaal.

Buien vooral in noordwestelijke helft

In een strook van Zuid-Holland naar Groningen trokken de eerste dagen van augustus actieve buien over, soms met onweer en windstoten. Op 4 augustus zorgde een valwind voor het instorten van een festivaltent op het Dicky Woodstock festival in Steenwijkerwold. Limburg bleef grotendeels gevrijwaard van buien en beleefde prima zomerdagen.

Halverwege de maand brak een lange periode aan met overwegend droog weer. Van 8 t/m 23 augustus viel in De Bilt vrijwel geen regen. In het laatste weekend van augustus viel opnieuw in de noordwestelijke helft van het land de meeste neerslag. Plaatselijk werd 60 mm afgetapt. In het zuidoosten bleef de hoeveelheid neerslag beperkt tot enkele millimeters. Ook de laatste dagen van de maand deden nog een flinke duit in het zakje met vooral in Noord- en Zuid-Holland en Friesland op veel plaatsen meer dan 40 mm en plaatselijk 100 mm. Gemiddeld over het land kwamen we uit op 82 mm tegen 78 normaal.

Veel zonneschijn

De zon liet zich deze maand veelvuldig zien. Er waren geen grote regionale verschillen. We kwamen gemiddeld over het land uit op 233 zonuren tegen 208 normaal. Vorig jaar verliep augustus nog een stuk somberder met 153 zonuren.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven