Herfst 2012: zoals het hoort

05 juni 2020, 16:12

Weerrecords werden deze herfst nauwelijks gebroken en het extreme weer beperkte zich tot enkele onstuimige dagen en een aantal mistige nachten. Al met al verliep deze herfst vrij normaal, waarbij liefhebbers van zowel rustig als dynamisch herfstweer bediend werden.

Herfstkleuren (foto: Jeffrey Riedstra)

Was er echt niets bijzonders?

Hele hoge of hele lage temperaturen zijn dit seizoen nagenoeg niet gemeten en ook bleven we gespaard van extreme droogte of wateroverlast. Toch hebben we wel typisch herfstweer gehad. Zo kende deze herfst twee stormen. Op maandag 24 september was sprake van een zuidwesterstorm langs de kust, waarbij windkracht 10, ofwel een zware storm werd waargenomen. Ook zijn er zeer zware windstoten gemeten. Tijdens de wisselvallige oktobermaand waren er geen stormen, maar werd op 22 oktober wel een dagrecord behaald. De maximumtemperatuur lag die dag op 22 graden en niet eerder werd het op deze dag in het jaar zo warm. Op 25 november trok opnieuw een storm over de Noordzee en werd opnieuw een zuidwestenwind met windkracht 10 gemeten en kwamen zeer zware windstoten voor.

Zonnig nazomerweer in september

Tijdens de eerste anderhalve week van september profiteerden we van zonnig nazomerweer. De rest van deze maand verliep met normale zonwaarden en ook in oktober en november kwam het aantal zonuren rond het klimaatgemiddelde uit. Er waren de laatste twee maanden perioden dat het grijs was, maar niet meer dan normaal. Deze herfst kan uiteindelijk dan ook als vrij zonnig worden gekwalificeerd. Er werd gemiddeld in Nederland 348 uur zon gemeten, tegen 320 uur normaal.

Ondanks de dagen met warm en zonnig nazomerweer pakte september toch frisser uit dan normaal. Dat kwam door het koele, wisselvallige en vrij natte weer in de rest van de maand. Ook in oktober lag de temperatuur iets onder normaal. Met daarbij het vrij normale temperatuurgemiddelde van november komt de hele driemaandelijkse periode iets aan de koele kant uit: rond 10,5 graden in De Bilt, waar 10,6 graden de normaal is.

Natte en droge perioden

De herfst pakte in zijn totaliteit iets droger dan normaal uit. Er valt gemiddeld in de herfst 243 mm, dit jaar komen we rond 215 mm uit. Het was de eerste helft van oktober erg nat, terwijl de andere twee maanden juist relatief droog verliepen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven