Januari zacht en nat

05 juni 2020, 16:00

Deze maand lag de temperatuur vrijwel altijd boven de normaal. De kouinval aan het eind van de maand heeft de gemiddelde temperatuur nog flink  naar beneden bijgesteld. Gemiddeld over de maand komt de temperatuur uit op 4,9 graden tegen 3,1 normaal. Bovendien viel aan het begin van de maand zoveel neerslag dat de titel ‘nat’ ook op zijn plaats is.

Zachte maand

Tot aan het einde van de maand was er slechts sprake geweest van een korte periode met nachtvorst. Dit leverde 4 vorstdagen op en op 24 januari volgde nog een losse nacht. Een groot deel van de maand was het ’s nachts in De Bilt vaak zacht met een graad of 5. Overdag kwam de temperatuur meerdere keren boven 10 graden uit. De warmste dag van de maand was Nieuwjaarsdag. Niet eerder werd er op de eerste dag van het jaar zo’n hoge temperatuur genoteerd (12,9 graden).

Toch nog redelijk wat vorstdagen

Zaterdag 28 januari viel de vorst in. De wind draaide in de loop van de naar het oosten, dankzij een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Zondag 29 januari kwam de temperatuur overdag nog even boven nul in De Bilt.

De dagen daarna bleef het ook overdag vriezen. Dit betekende op de valreep nog 2 ijsdagen (maxima beneden het vriespunt) tegen 3 normaal. Het aantal vorstdagen (minima onder nul) kwam uit op 9 tegen 13 normaal. In de avond van 31 januari werd de landelijk laagste temperatuur van de maand gemeten in Twenthe: -8,2 graden. Ondanks de kou aan het einde van de maand blijft de titel zacht nog steeds van toepassing. Eigenlijk onderstreept dit nog eens extra hoe zacht de eerste 3 weken van januari verliepen.

Vorstinval met sneeuw

Een storing die eerder nog van west naar oost over het land was getrokken en op 26 januari had gezorgd voor een regenachtige dag trok in de nacht van 29 op 30 januari vanuit het oosten terug over het land. Inmiddels zat Nederland in de koude lucht en bleef het ondanks de bewolking vriezen. Dit betekende dat de sneeuw bleef liggen, zij het met op veel plaatsen slechts een dun poederlaagje. In het zuidoosten van het land ging de sneeuwval op 30 januari echter gestaag door, waardoor daar een sneeuwdek van 5-10 cm ontstond.

Stormachtig begin januari

Vooral de eerste week van januari had Nederland te maken met behoorlijk onstuimig weer. Met regelmatig windkracht 8 tot 9 en veel neerslag voelde het echt herfstachtig aan. Op 3 januari kregen we voor het eerst in 2012 te maken met storm, windkracht negen. Bovendien kwamen er zeer zware windstoten voor tot boven de 120 kilometer per uur.

Natte start leidt tot hoog water

De meeste neerslag viel in de eerste week. Op sommige plaatsen viel in een paar dagen tijd de helft van de normale januari neerslag. Uiteindelijk viel gemiddeld over het land deze januarimaand ongeveer 86 mm regen tegen 73 normaal.

Het natte begin van januari volgde op een kletsnatte decembermaand, waarin bijna de dubbele maandhoeveelheid viel. Vooral in het noorden van het land was het zeer nat. Dit leidde op 5 januari tot problemen met de waterhuishouding. Een noordwesterstorm maakte het spuien van het overtollige water (dat de voorgaande dagen gevallen was) onmogelijk. Gelukkig verliep de rest van de maand minder extreem qua neerslaghoeveelheden en verdwenen de problemen.

Vrij veel zon

Ondanks dat januari zacht en nat verliep eindigde de maand nog met een licht overschot aan zonuren: 70 tegen 62 normaal. De meeste zon werd gemeten in Leeuwarden met 88 uren zon. In Maastricht scheen de zon slechts 56 uur.

Bron: weeronline.nl | MeteoVista Auteur: Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven