Juli 2012: nat en koel

05 juni 2020, 16:06

Juli 2012 was alles behalve een mooie zomermaand. Tot ver in de maand bleven zomerse temperaturen uit. De zon liet zich slechts mondjesmaat zien en van tijd tot tijd viel veel neerslag. Plaatselijk leidde dit tot overlast. Pas in de laatste decade kroop de zomer even uit zijn schulp met enkele zonnige en zomers warme dagen.

Slechts sporadisch zomerse temperaturen

De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 17,3 graden. Dat is duidelijk wat lager dan de normale waarde van 17,9 graden. Vooral tussen 8 en 21 juli was het qua temperatuur bar en boos. Onder invloed van een frisse noordwestelijke stroming wist in die periode de maximumtemperatuur in De Bilt slechts één keer boven de 20 graden te komen. In de eerste week van juli werd met een zuidelijke stroming nog wel warme lucht aangevoerd, maar dit ging steeds gepaard met regen- en onweersbuien. Pas eind van de maand kroop, onder invloed van een stevig hogedrukgebied, de zomer uit zijn schulp. Vanaf maandag 23 juli werden weer zomerse waarden van 25 graden of meer genoteerd en was het een kleine week volop zomer. De laatste vier dagen van de maand verliepen weer koeler en buiig.

Veel regen en onweer

Naast de ietwat lage temperaturen was de maand op veel plaatsen in het land ook nat. Gemiddeld viel er circa 110 millimeter, dat is ruim 30 millimeter meer dan normaal. Het natst was de regio rondom Amsterdam met lokaal meer dan 200mm. Daarvan viel 50 millimeter op 14 juli, toen een scherpe begrenzing tussen warme en koude lucht langdurige buiigheid veroorzaakte in Noord-Holland en delen van Flevoland. Landelijk gezien de natste dag was 5 juli. Er kwamen flinke regen- en onweersbuien voor die wateroverlast veroorzaakten op de Veluwe en in Overijssel. Op deze dag werden in Nederland en de grensstreek bijna 24.000 bliksemontladingen geregistreerd. Het uiterste noordoosten kwam er met gemiddeld 75 mm goed vanaf. In het zuiden en oosten viel helemaal aan het einde van de maand nog een flinke portie regen. Op neerslagstation Ysselsteyn (Limburg) viel op 27 juli 59mm. In de nacht van 28 op 29 juli veroorzaakte flinke buien (voornamelijk net over de grens) in het stroomgebied van de rivier de Gulp overstromingen in het Zuid-Limburgse Slenaken.

Hoeveelheid zon bijna normaal

De  zon liet het een groot deel van de maand behoorlijk afweten. De laatste decade maakte echter veel goed. Uiteindelijk bleef het aantal zonuren met gemiddeld 210 slechts 2 uurtjes onder de normaal.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven