Lente 2012 gemiddeld toch warm en droog

05 juni 2020, 16:31

Voor het gevoel viel de lente behoorlijk tegen; na een korte zonnige en warme periode in maart verliep april nat en koud. Ook de eerste helft van mei liet te wensen over met temperaturen ruim beneden normaal en weinig zon. De eerste zomerse dag met temperaturen boven 25 graden liet lang op zich wachten. Pas op 22 mei werd voor het eerst de 25 graden grens overschreden. Desondanks verliep de lente in zijn geheel te warm. Met een gemiddelde van 10,4 graden in de Bilt eindigt deze lente nipt bij de warmste 10 lentes sinds 1901.

Zeer warme eerste lentemaand

Deze hoge eindnotering is vooral te danken aan de maand maart die met 8,3 graden, tegenover 6,2 graden normaal, veel te warm verliep. In april werd het met een gemiddelde van 8,4 graden nauwelijks warmer dan in maart. Tot en met 26 april kwam de temperatuur geen enkele keer boven de 15 graden en er werden maar liefst 5 nachten met lichte vorst genoteerd. Positieve uitschieter was Koninginnedag, toen noteerden we de eerste landelijke warme dag met op de meeste plaatsen veel ruimte voor de zon.

Ook in mei was het aan de frisse kant. Zelfs op 17 mei, na de IJsheiligen, vroor het aan de grond nog licht. De tweede helft van mei maakte veel goed; de zomer sprong als een duveltje uit een doosje met van 22 tot en met 27 mei zes zomerse dagen op rij. Op 23 mei werd het in het oosten lokaal zelfs tropisch warm met temperaturen boven 30 graden. In mei kwam de gemiddelde temperatuur uit op 14,5 graden.

Aanvankelijk somber, later meer zon

De eerste helft van maart, een groot deel van april en de eerste weken van mei verliepen somber met, gemiddeld genomen, weinig ruimte voor de zon. De tweede helft van maart en de laatste weken van mei maakten dit meer dan goed, waardoor het gemiddeld aantal uren zon uiteindelijk uitkomt op 535 uur, dat is zo’n 20 uur meer dan normaal.

Veel regen in april, maar over het geheel gezien te droog

Normaal gesproken valt er in de lente zo’n 170 millimeter. Ondanks de natte aprilmaand, waarin 47 millimeter viel, komt de totaalsom van de lente uit op 135 millimeter. Dat is zo’n 30-40 millimeter minder dan normaal het geval is. Voor een groot deel is dit te danken aan de maand maart, waarin slechts 18 millimeter viel.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven