Maart 2012: veel zon, weinig neerslag en vooral te warm

05 juni 2020, 16:03

De lente begon goed. Het was zonniger, droger en 2 graden warmer dan normaal. Vooral de tweede helft van de maand telde een aantal zeer zonnige dagen met in het binnenland hoge temperaturen voor de tijd van het jaar

Oosten het droogst

De maand maart stond in het teken van hoge druk. Aan het begin van de maand lag een hogedrukgebied dicht bij Nederland, maar gooide een dunne laag bewolking roet in het eten. Al in de eerste week sloeg het weerbeeld om naar lage druk en op 4 en 5 maart viel in De Bilt ruim 8 mm neerslag. Twee dagen later deed een koufront er nog een schep bovenop en toen viel er 12 mm. Daarna herstelde de hoge druk zich en van de 8e tot en met de 16e was het op de meeste plaatsen droog. In de nacht van 17 op 18 maart passeerde opnieuw een koufront. Erg actief was het front niet en de neerslag beperkte zich tot een paar millimeter.

De periode daarna bleef neerslag grotendeels uit en dat maakte deze maand bijzonder droog. De meeste neerslag viel in de westelijke provincies met op veel plaatsen 24 tot 30 mm. In Zeeuws Vlaanderen verliep de maand het natst met plaatselijk 37 mm neerslag. In het oosten was het met gemiddeld 15 mm een stuk droger en in Groningen werd de regenmeter op een enkele plek maar tot 10 mm gevuld.

Gemiddeld geeft dit voor de landelijke hoofdstations een neerslaghoeveelheid van ongeveer 18 mm. Normaal roert maart zijn staart er valt er met gemak 70 mm regen. Nu viel minder dan een derde van deze hoeveelheid. Dat maakt maart 2012 de op drie na droogste maart ooit.

Uiteindelijk veel zon

Ondanks dat de meeste neerslag in drie dagen viel en de rest van de maand (nagenoeg) droog verliep was er in de eerste tweeënhalve week niet heel veel ruimte voor de zon. Door de hoge druk bleven frontale systemen vaak op afstand. Een deel van de bewolking loste op, maar op verschillende dagen voorkwam een dunne laag bewolking dat de zon echt goed doorbrak. Tot en met 18 maart waren er maar drie dagen met flink wat zon, waarvan twee nagenoeg onbewolkt. Eerst leek het erop dat in de tweede week de hoeveelheid zon flink toe zou nemen door een hogedrukgebied bij de Britse Eilanden. Maar het systeem trok via Nederland naar Oost-Europa en pas op de 19e kwam er echt verandering in het weer. Voor de derde maal bouwde een hogedrukgebied zich in de buurt van Nederland op, ditmaal ten westen van Frankrijk. Aan het begin van de derde decade verplaatste de hoge druk zich naar de Noordzee wat het tot 28 maart bleef liggen. De dagen verliepen zonnig met alleen wat sluierbewolking en op een enkele dag mist en laaghangende bewolking in de (vroege) ochtend.

Normaal schijnt de zon in De Bilt ongeveer 122 uur. Als alle dagen wolkeloos verliepen zou de zon meer dan 360 uur schijnen. Dit jaar was de zon in maart ruim 166 uur te zien. In 2011 telde deze maand overigens ruim 185 uur zon en leverde dat een vierde plaats op. Tot nu toe gaf de lenteverwachting een goede indicatie.

Zachter dan normaal

Ondanks een aantal dagen met nachtvorst was het deze maand met een gemiddelde temperatuur van 8,3 graden in De Bilt veel zachter dan normaal. Dit is genoeg voor een gedeelde derde plaats, samen met maart 1957. Gewoonlijk ligt het gemiddelde rond 6,2 graden. Op 23 maart werd het in het midden van het land zelfs 19,7 graden Celsius, net geen warme dag. Aan de kust was het veel dagen een stuk frisser dan in het binnenland. Vooral in het noorden stond vaak een frisse wind van zee en op de Waddeneilanden lag het gemiddelde beneden de 7 graden.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven