Oktober: natte oktobermaand in kustgebieden

05 juni 2020, 16:09

De maand oktober is traditioneel gezien de overgangsmaand van warm zomerweer naar een kouder herfstachtiger weertype. Soms gaat dat gepaard met (zware) stormen, maar dat bleef ons dit jaar bespaard. Oktober 2012 verliep wel nat; in de eerste helft viel net zoveel neerslag als normaal in de hele maand valt. De tweede helft was het, onder invloed van hogedrukgebieden, iets droger.

Gemiddeld genomen viel 106 millimeter neerslag tegenover 83 millimeter normaal. De meeste neerslag viel in de kustgebieden met zeer lokaal zelfs 195 millimeter. Ter vergelijk: normaal valt in oktober in de kustprovincies tussen 90 en 100 millimeter. Landinwaarts was het een stuk minder nat. In delen van Noord-Brabant, Limburg en Drenthe viel gemiddeld zo’n 60 millimeter.

Normale temperatuur

Dat de maand toch niet de boeken gaat als een hele slechte maand is te danken aan de periode 16 t/m 24 oktober. In die periode wist steeds warmere lucht vanuit het zuiden ons land te bereiken, wat op 22 oktober resulteerde in een dagrecord. Het was de warmste 22 oktober ooit gemeten met een maximumtemperatuur van 22,0 graden in de Bilt. In een groot deel van het land werd die dag overigens de 20 graden overschreden. Alleen in het noorden was het door laaghangende bewolking en mist een stuk minder warm. In het laatste weekend van oktober was het behoorlijk fris met overdag maxima onder 10 graden en in de nachten lichte vorst. In Twente vroor het 28 oktober matig met -6,4 graden op neushoogte. Aan de grond vroor het zelfs 10,2 graden. De gemiddelde maandtemperatuur kwam uit rond 10,5 graden. Normaal bedraagt de gemiddelde temperatuur 10,7 graden.

Meer zon in het binnenland

Het laatste weekend van oktober 2012 scheen de zon uitbundig. Hierdoor kwam de totale zonneschijn uit op 109 uur. De zon was het meest te zien in het (zuid)oosten van het land. Aan zee was het, onder invloed van de buien, beduidend minder zonnig. Gemiddeld genomen schijnt in oktober 113 uur de zon, de maand zal zontechnisch gezien dus de boeken in gaan als een normale maand.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven