September: van nazomer naar herfst!

05 juni 2020, 16:08

Van oudsher staat september bekend als een overgangsmaand van zomer naar herfst. Dit jaar stonden de eerste 9 dagen van de maand in het teken van een heuse nazomer. In het zuiden werd het op 9 september bijna 30 graden. Halverwege de maand sloop de herfst binnen, om in de laatste week toe te slaan met een zuidwesterstorm! Wat levert de combinatie van nazomer en herfst op voor de maandstatistieken? We bespreken het hier.

September aan de koude kant

Het koude einde van de maand compenseerde het relatief warme begin van de maand geheel. Sterker nog de maandgemiddelde temperatuur kwam met 14,2 graden onder de normaal van 14,5 uit. Het aantal warme dagen (maxima ≥ 20 graden) lag op 8 tegen 10 normaal en het aantal zomerse (maxima ≥ 25 graden) op de normale hoeveelheid van 2 dagen.

Koude start, gevolgd door nazomerweer

September begon met een koude nacht. Op 1 september vroor het in Twente aan de grond 0,4 graden. Het kon zo koud worden omdat een hogedrukgebied voor rustig en helder weer zorgde in onze omgeving. De dagen daarna bleef de luchtdruk hoog. Hierdoor werd het prima nazomerweer met veel zon, bijna geen regen en aangename temperaturen.

Bijna tropisch warm

De temperatuur lag het eerste deel van de maand rond of soms zelfs ruim boven 20 graden. Het hoogtepunt van de nazomer werd bereikt op 9 september. In bijna het hele land werd het toen meer dan 25 graden. In het zuidoosten werd het zelfs ruim 29 graden, met lokaal in Arcen 29,9 graden. Bijna tropisch nazomerweer dus!

Herfst rolt binnen

De dagen daarna sloop de herfst langzaam binnen. De temperatuur dook beneden 20 graden en aan het einde van de maand werd soms de 15 niet meer gehaald. Op zondag 23 september kwam het voor de eerste keer sinds de lente tot vorst op neushoogte. In Twente vroor het 0,6 graden op neushoogte en aan de grond vroor het zelfs 4,6 graden.

Eerste herfststorm – veel schade

Maandag 24 september veroorzaakte een depressie een zuidwesterstorm. Op meerdere stations langs de kust en op het IJsselmeer werd windkracht 9 behaald. In IJmuiden en op Vlieland kwam het zelfs even tot windkracht 10. Ook werden langs de kust enkele zeer zware windstoten genoteerd. In IJmuiden haalde de wind een maximale snelheid van 113 km/uur. Omgewaaide bomen veroorzaakten chaos op het spoor en een aantal kapotte auto’s.

Veel regen aan het einde van de maand

Tijdens de storm viel ook veel regen – op veel plaatsen 30 mm of meer. Ook op andere dagen, in de tweede helft van september, vielen in de kustgebieden flinke neerslaghoeveelheden. Het warme zeewater activeerde de buien. Op de Waddeneilanden viel over de hele maand genomen plaatselijk meer dan 120 mm. In het binnenland pakten de buien vaak minder zwaar uit. In Maastricht viel deze maand slechts 30 mm. Gemiddeld over het land viel er ongeveer 60 mm tegen 78 normaal.

Zonniger dan normaal

Tijdens de mooie nazomerperiode aan het begin van september maakte de zon overuren. Later in de maand kreeg de zon het behoorlijk moeilijk. Toch waren er ook eind september een aantal (zeer) zonnige dagen. Het totaal aantal zonuren gemiddeld over het land bedroeg 175 tegen 143 normaal.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven