April: na een koude start eindelijk lente

05 juni 2020, 10:16

De maand april verliep te koud en dat was voornamelijk te danken aan de licht winterse start. Pas halverwege de maand kwam de temperatuur voor het eerst boven 20 graden. In vergelijking met het binnenland kwamen de kustgebieden er qua temperatuur vaak bekaaid vanaf. Verder viel er weinig regen en scheen de zon met regelmaat. Een korte terugblik.

Licht winters begin

Net als in maart was er begin april sprake van een stevig hogedrukgebied ten noorden van West-Europa. Als gevolg hiervan stroomde koude lucht met een noordwestelijke stroming ons land binnen. De eerste week lag de temperatuur ruim onder normaal en vroor het ’s nachts nog licht, soms matig. Op 7 april werd in een groot deel van het land een kouderecord gehaald met in Woensdrecht de laagste minimumtemperatuur van -6,2 graden. Desondanks was er overdag veel ruimte voor zon en was het uit de wind bij vlagen best aangenaam.

Tweede decade warmer, maar weinig zon

In de tweede decade van april (11 t/m 20 april) verloor het hogedrukgebied zijn grip op het weerbeeld en kwamen we onder invloed van een lagedrukgebied ten westen van Nederland. De wind draaide naar het zuiden en voerde beduidend zachtere lucht aan. Op zondag 14 april werd voor het eerst de 20 graden grens overschreden. Ook in de week daarna lagen de temperaturen boven normaal (tussen 15 en 20 graden), maar dit ging gepaard met veel bewolking. Van stabiel lenteweer was dus geen sprake.

Grote temperatuurverschillen tussen kust en binnenland

Vanaf half januari tot de eerste helft van april lag de temperatuur beneden het gemiddelde. Vooral de maartmaand was erg koud. Als gevolg hiervan is de temperatuur van het zeewater veel lager dan normaal het geval is. Bij wind van zee was het in de kustgebieden dan ook flink kouder dan in het binnenland. In sommige gevallen was het temperatuurverschil tussen Maastricht en Den Helder wel 15 graden!

Wisselvallig einde

Richting het einde van de maand liep de temperatuur aanvankelijk op; op 24 en 25 april werd het opnieuw warm met in De Bilt respectievelijk 20 en 22,8 graden. Op 26 april viel de temperatuur vervolgens tijdens een koufrontpassage terug naar 12,4 graden. De laatste dagen van de maand kwam het aan de grond op veel plaatsen tot vorst, maar soms ook op normale meethoogte.

De cijfers: koud, droog en vrij zonnig

De gemiddelde maandtemperatuur is uitgekomen op 8,1 graden tegen 9,2 normaal. Met 194 zonuren tegen 178 normaal verliep april als geheel vrij zonnig. Veel dagen verliepen droog en dat is ook terug te zien aan de maandsom: 24 mm tegen 44 normaal. Vorig jaar verliep de aprilmaand eveneens koud met 8,4 graden als gemiddelde temperatuur, maar met veel meer regen: 58 mm.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven