Augustus 2013: aangenaam zomerweer

05 juni 2020, 10:30

Na juli was deze augustus opnieuw een zonnige en warme zomermaand, zonder dat het langdurig extreem warm was. De maand verliep gemiddeld over het hele land vrij droog, al hebben zware buien in het noordoosten zowel op de 5e als de 19e lokaal wateroverlast veroorzaakt.

Zonniger dan normaal

De dagen beginnen in augustus merkbaar korter te worden. Maar de zon heeft nog vrij veel kracht en als ze eenmaal doorbreekt is het buiten al snel aangenaam. Wat dat betreft was het een prima zomermaand want gemiddeld heeft de zon 234 uur geschenen tegen 195 uur normaal.

Behoorlijk droog, maar niet overal

Over het hele land gemiddeld is 35 mm neerslag gevallen tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm. In grote delen van het land is het veel droger dan normaal. Zo is in Noord- en Zuid-Holland en ook in de zuidelijke provincies op de meeste plaatsen minder dan 50 mm gevallen. In een gemiddelde augustusmaand valt in de kustprovincies en rond het IJsselmeer 75 tot 95 mm. In de zuidoostelijke helft van het land valt gemiddeld ongeveer 10 millimeter minder neerslag.

Toch is het niet overal zo droog. Op maandag 19 augustus trok een klein lagedrukgebied van west naar oost over de noordelijke delen van het land. Er kwamen stevige buien voor die door de geringe verplaatsingssnelheid in Groningen en Drenthe wateroverlast veroorzaakten. Hierdoor werd de maandhoeveelheid neerslag op een aantal plaatsen opeens boven het gemiddelde getild. Ook op maandag 5 augustus trokken stevige buien over het land en veroorzaakten plaatselijk schade. In Groningen en Drenthe viel plaatselijk meer dan 100 mm in deze maand.

Warme dagen in overvloed

Met een behoorlijke hoeveelheid zon kan ook de gemiddelde temperatuur niet achterblijven. De gemiddelde temperatuur is in De Bilt uitgekomen op 18,1 graden. Dit is 0,6 graden warmer dan normaal. Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur in De Bilt minstens 20 graden) was 28 tegen 23 normaal.

Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur in De Bilt minstens 25 graden) viel met 6 wat tegen, maar daarvan waren er wel twee tropisch met 30,7 en 34,0 graden. In het oosten van het land was aan het begin van de maand sprake van een plaatselijke hittegolf.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven