December: zeer zacht en zeer zonnig

04 juni 2020, 20:32

De eerste meteorologische wintermaand leverde een verlenging op van de zachte, windrijke en natte herfst. De zware Sinterklaasstorm van 5 december had grote impact op de maatschappij. Voor de noordwestelijke helft van het land gold een weeralarm! Na een paar rustige en zonnige dagen halverwege de maand werd het snel weer onstuimig en zacht. De dagen rondom Kerst verliepen ronduit wisselvallig met veel regen en wind.

Op een na zonnigste decembermaand

Tussen de verschillende depressies door waren er een flink aantal zonnige dagen. Voor decemberbegrippen was het daardoor zeer zonnig; we komen uit op 80 uur zon tegen 49 normaal. Goed voor een tweede plaats in de lijst met zonnige decembermaanden. Ook was het zeer zacht. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 5,8 graden tegen 3,7 normaal en komt daarmee op de zesde plaats in de lijst met warmste decembermaanden. Gemiddeld over het land kwam de neerslagsom voor december precies uit rond de normaal van 80 mm.

De Sinterklaasstorm en de “bijna kerststorm”

Na de zeer zware zuidwesterstorm van 28 oktober kwam het op 5 december opnieuw tot zware storm. Op Vlieland werd windkracht 10 uit het noordwesten genoteerd, oftewel een zware noordwesterstorm. Het was de allereerste zware Sinterklaasstorm sinds de start van de windmetingen in 1910 en sinds 2002 zijn twee zware stormen in een jaar tijd niet meer voorgekomen.

Op 23 december kwam het opnieuw tot storm. Langs de kust stond langdurig windkracht 9. In de vroege ochtend van de 24e werd even windkracht 10 aangetikt. Hiermee was de derde storm van dit jaar een feit. De vierde storm van het jaar volgde net na kerst

Springtij en zware windstoten

De Sinterklaasstorm was een langdurige noordwesterstorm, die in combinatie met springtij in de daaropvolgende nacht en dag leidde tot zeer hoge waterstanden langs de Nederlandse kust. Er deden zich geen grote problemen voor. Een actief koufront trok eind van de middag en begin van de avond van noord naar zuid over het land, met (zeer) zware windstoten, hagel, onweer en natte sneeuw tot gevolg. Stavoren (Friesland) noteerde de zwaarste windstoot met 137 km/uur.

Weinig vorstdagen

Van 10 t/m 13 december hadden we te maken met licht winters weer. Er stond weinig wind, de zon scheen regelmatig en de middagtemperatuur lag beneden 5 graden. In de nachten vroor het licht. De koude periode was van korte duur, waardoor tot dusver slechts 5 vorstdagen (met minima beneden het vriespunt)zijn genoteerd. Normaal telt december 13 vorstdagen. De nacht van Eerste Kerstdag op Tweede Kerstdag en de nacht van 26 op 27 december kwam de temperatuur in De Bilt nog dicht bij het vriespunt, maar vriezen deed het niet meer.

Wisselvallig en zacht slot

De dagen rondom Kerst verliepen ronduit wisselvallig met zowel voor als net na Kerst een storm. Tijdens de Kerstdagen bleven we echter gespaard en was er zowaar ruimte voor wat zon. Ook tijdens de jaarwisseling was het onstuimig en rond middernacht viel er zelfs een beetje regen. Van winterweer was de laatste dagen van het jaar geenszins sprake.

Foto: Stephan van Loon

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven