Juni 2013: zesde koude maand op rij

05 juni 2020, 10:28

Mede door een laatste relatief koude week is juni 2013 uiteindelijk 0,3 graden kouder dan de normaal voor juni verlopen: de gemiddelde temperatuur kwam uit op 15,3 graden tegen 15,6 normaal. Hiermee is juni 2013 de zesde achtereenvolgende maand die te koud is. Tot nu toe verliepen alle maanden in 2013 ononderbroken te koud. Een zeer zeldzame reeks.

Sinds 1984 niet zo lang achter elkaar te koud

In 1984 waren de maanden februari tot en met juli kouder dan het langjarig gemiddelde. De langste series koude maanden op rij vonden plaats in 1979 en 1965. De temperaturen lagen in die jaren 9 maanden op rij beneden de toen geldende normaal. In 1965 kwam bovendien februari ook 1/100e graad onder de normaal uit, waardoor het eigenlijk 10 maanden op rij te koud was. Het jaar 1962 noteerde een serie van 7 maanden op rij onder de normaal. In 1941 was het 6 maanden achter elkaar te koud.

Juni verder gemiddeld ondanks pieken en dalen

Gemiddeld genomen is de maand juni vrij normaal verlopen. Wel kende juni pieken en dalen, maar die worden tegen elkaar uitgemiddeld. De pieken en dalen leverden wel interessant weer op.

Nachtvorst en tropische temperaturen

De maand begon in de eerste tien dagen met droog, zonnig en koud zomerweer. Op zowel 2 als 3 juni daalde de temperatuur aan de grond plaatselijk onder het vriespunt. De laagste temperatuur werd op 3 juni in Twente behaald: -3,2 graden. Op 26 juni beleefden we zelfs nog vorst aan de grond. Zowel in Brabant als Twente dook het kwik onder het vriespunt. Het koudst werd het in Twente met -0,8 aan de grond.

Net na de eerste helft van juni steeg de temperatuur snel door de aanvoer van tropische lucht uit het zuiden. Nederland beleefde op 18 juni de eerste officiële tropische dag van het jaar: in De Bilt werd aan het einde van de middag met 30,4 graden net aan de eisen voldaan. In totaal noteerden we 3 zomerse en 11 warme dagen.

Zonnige start van de maand

De eerste 10 dagen van juni verliepen zeer zonnig. In de periode van 4 tot en met 8 juni scheen de zon bijna 68 uur! (Dat is ruim 80% van de beschikbare tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang). Daarna was het beduidend minder zonnig. Normaal schijnt de zon gemiddeld over het land 201 uur, in 2013 kwamen we uiteindelijk uit op 184 uur.

Ondanks enorme buien toch ongeveer normale hoeveelheid neerslag

In De Bilt bleef de regenmeter de eerste 11 dagen van de maand leeg. Met de aanvoer van tropische lucht later in de maand kwamen ook tropische buien onze kant op. De buien waren vooral in het oosten van het land actief, in Drenthe viel lokaal meer dan 130 mm neerslag. Gemiddeld over het land viel 58 mm. Hiermee gaat de maand als iets te droog de boeken in. Normaal valt gemiddeld over het land 68 mm. In De Bilt was het nog droger met slechts 50 mm.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven