Natte en sombere november

05 juni 2020, 10:34

Na een kletsnatte oktobermaand ging november op dezelfde voet door. Het begin van de slachtmaand zal de inwoners van Wijk bij Duurstede nog lang heugen. Een heuse tornado trok over een industrieterrein en een woonwijk heen en richtte grote schade aan. In de tweede helft van november kwam de herfst in rustig en droger vaarwater terecht. November staat al niet bekend om zijn zonnige dagen, maar dit keer was het wel erg somber!

Regenmeters verder gevuld

Depressies domineerden net als in oktober het weerbeeld gedurende de eerste 10 dagen van november. Regelmatig vielen grote neerslaghoeveelheden. Gemiddeld over het land viel 98 mm neerslag tegen 82 normaal. Het natst was het in een brede strook van Zeeland naar Drenthe met op sommige plaatsen meer dan 130 mm. Het zuidoosten hield het met circa 75 mm een stuk droger.

De neerslag viel deze maand hoofdzakelijk in de vorm regen, maar op 20 november kwam het voor het eerst tot sneeuw. Het ging op de meeste plaatsen om natte sneeuw, maar in het zuidwesten van het land bleef de sneeuw op het gras en auto’s tijdelijk liggen. Het kwam niet tot gladheidproblemen op de wegen.

Tornado Wijk bij Duurstede

Actieve buien trokken zondag 3 november over het land. De buien rangschikten zich in lijnen. Boven het midden van het land werden op zo’n buienlijn diverse windhozen en tornado’s gespot. De tornado bij Wijk bij Duurstede was er een van de EF1 categorie (op de schaal van EF0 tot EF6) met geschatte windsnelheden tot 150 km/uur. De aangerichte schade was groot.

Somber, vooral in het zuidoosten

Het aantal zonuren komt gemiddeld over het land uit op 54 uren tegen 63 normaal. Opklaringen vanaf de Noordzee brachten het noorden beduidend vaker zon dan het zuidoosten. De zon scheen in het noorden lokaal 71 uren, terwijl het aantal zonuren in Maastricht slechts 33 bedraagt.

Normale temperaturen, eerste strooiacties

De temperatuur lag de gehele maand rond de normale waarden. De gemiddelde maandtemperatuur komt precies uit op de normaal van 6,7 graden. Het kwam in de Bilt slechts 3 nachten tot lichte vorst, tegen 5,5 normaal. Dit kwam omdat de nachten vaak bewolkt verliepen.

Tijdens heldere perioden kon het soms echter flink afkoelen. Op 11 november kwam het voor het eerst tot vorst en in de nacht van 19 op 20 november waren de eerste grootschalige strooiacties nodig. Op 25 november vroor het tijdens helder en rustig weer in Twente voor het eerst matig: -6,0 graden.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven