September 2013: een maand met uitersten

05 juni 2020, 10:31

De maand september kende dit jaar verschillende gezichten. Na een zomerse week met de eerste tropische septemberdag sinds 1991 begon een kletsnatte periode. De maand gaat met 109 mm regen tegen 78 normaal de boeken in als de natste september sinds 2001. De laatste tien dagen van de maand kenmerkten zich als rustig en gemiddeld septemberweer.

Warmste septemberdag sinds 1949

De eerste dagen verliepen nog enigszins koel en bewolkt, maar vanaf de 3e werd het weer volop zomer. De zon maakte overuren en de temperatuur steeg op 5 september tot een tropische 30,3 graden in De Bilt. Naast de eerste landelijke tropische dag sinds 1991 betekende dit zelfs de warmste septemberdag sinds 1949. In het Limburgse Ell werd het zelfs 32,7 graden. Na deze warme periode daalde de temperatuur iets beneden de normaal voor de tijd van het jaar.

Alle extremen van deze maand zorgden ervoor dat we ongeveer op de geldende normaal qua temperatuur uitkwamen, met 14,4 graden tegen 14,5 gebruikelijk.

Depressies veroorzaken neerslagextremen

In het weekend van 7 en 8 september maakten de hogedrukgebieden op de weerkaart plaats voor depressies. Het was enkele weken een komen en gaan van actieve neerslagsystemen. Vooral op 9 en 10 september viel veel hemelwater. In de Achterhoek viel op een dag bijna 1,5 keer de gemiddelde maandhoeveelheid. In Hupsel kwam maar liefst 98 mm naar beneden!

Het natst was het in het oosten van het land en aan de kust. In het oosten van de Achterhoek (Woold) viel in de gehele maand 175 mm. In Zandvoort, Noord-Holland, werd in totaal 195 mm afgetapt. Gemiddeld over het hele land viel deze maand 109 mm tegen 78 normaal. En dat is bijna net zoveel als de 137 mm van de afgelopen drie zomermaanden juni, juli en augustus samen. Het was dan ook de natste septembermaand sinds 2001.

Laatste anderhalve week droog en rustig

De regenachtige periode duurde twee weken en vanaf de 21e werd het rustig weer. Het werd wat warmer, maar in de kalme en vochtige atmosfeer kon gemakkelijk mist en lage bewolking ontstaan waardoor de zon het moeilijk kreeg. De laatste dagen van de maand brak de zon goed door. Het aantal zonuren gemiddeld over het land bedraagt 147 uur tegen 143 uur normaal. Daarmee is de maand uiteindelijk toch vrij normaal verlopen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven