Zomer 2013: droog, zonnig en warm

05 juni 2020, 10:37

De zomer van 2013 verliep zonnig, droog en aan de warme kant. Na een koude start in juni was het de periode rondom de zomervakantie zomerweer bij uitstek. Juli kwam dan ook in de top-10 van warmste julimaanden ooit gemeten en eind juli noteerden we zelfs een landelijke hittegolf. In augustus keerden we terug naar gemiddeld Hollands zomerweer.

Eindbalans zomer positief

De zomer van 2013 verliep aan de warme kant met 17,5 graden in de Bilt tegenover 17,0 graden normaal. Daarmee komt deze zomer in de top-20 van warmste zomers sinds 1901. Naast warm verliep de zomer ook zonnig. Het aantal zonuren kwam uit op 673 uur, daarmee 65 uur meer dan normaal. Met 137 mm neerslag tegenover 225 mm normaal was de zomer ook nog eens droog. De meteorologische zomer loopt van 1 juni tot en met 31 augustus.

Vakantieperiode volop zomers

Na een koud voorjaar volgde een matige start van de zomer. Juni noteerde een gemiddelde temperatuur beneden normaal en zelfs eind van de maand kwam het nog tot vorst aan de grond. Hoe anders verliep juli; een hittegolf, drie tropische dagen (>30 graden) en vijftien zomerse dagen (>25 graden) maakten het een zomermaand om je vingers bij af te likken. Met een gemiddelde temperatuur van 19,2 tegenover 17,9 graden behoorde juli tot de top-10 warmste julimaanden sinds het begin van de metingen. Daarnaast verliep deze maand zeer zonnig met 255 uur zon tegenover 212 uur normaal.

Ook de eerste week van augustus verliep zomers, de periode daarna keerden we terug naar gemiddeld Hollands zomerweer met zon, maar soms ook buien. Van een langere periode met slecht weer was, in tegenstelling tot in bijvoorbeeld 2005 en 2011, deze zomervakantie geen sprake.

Slechts enkele keren extreem weer

In de zomer van 2013 kwam het slechts enkele keren tot extreem weer. Op maandag 5 augustus trokken enkele supercell onweersbuien over het land. In het Friese Lippenhuizen pakten deze zwaar uit en kwam een 7 jarig meisje om door een vallende boom op de caravan waarin ze lag te slapen. Ook in het weekend van 26, 27 en 28 juli kwam het op veel plaatsen tot onweer.

Zaterdag 27 juli trok in de ochtend vanuit het zuiden een lijn met onweersbuien over. Daarvoor werd code oranje, de waarschuwing extreem weer, afgekondigd. Hierbij kwam het tot zware windstoten en viel op enkele plaatsen 30-50 millimeter regen, dat is meer dan een halve maand neerslag in één dag.

Op maandag 19 augustus kwam het in het noordoosten van het land tot wateroverlast. In Winschoten stortte door de waterdruk het dak van de Albert Heijn in. Het dichtstbijzijnde KNMI-neerslagstation tapte 74,8 millimeter neerslag af. Meer dan dat er gemiddeld in een maand valt.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven