Koudste augustus sinds 1993

04 juni 2020, 19:54

Augustus 2014 verliep bijna 1,5 graad te koud. Het is voor het eerst sinds 1993 dat we weer zo’n koele augustusmaand meemaakten en het was de eerste maand van dit jaar die kouder dan normaal verliep. Daarnaast was het met gemiddeld over het land 131 mm tegen 78 normaal ook nog eens erg nat. Goed voor een gedeelde tiende plek in de lijst met natste augustusmaanden.

Steeds kouder

De hele maand verliep buiig met de eerste dagen stevige buien in warme lucht. Zaterdag 2 augustus trokken stevige onweersbuien over het land. Vooral Noord-Holland kreeg het zwaar te verduren en daar was enkele uren een waarschuwing extreem weer (code oranje) van kracht. De temperatuur lag begin van de maand nog vrij hoog: de eerste 3 dagen waren de enige deze maand met zomerse temperaturen van meer dan 25 graden. Normaal kunnen we circa 7 zomers warme dagen verwachten in augustus.

Tot aan de laatste week van de maand kende de middagtemperatuur een vrijwel constant dalende tendens. Vanaf halverwege augustus kwamen de maxima niet eens meer boven 20 graden uit met als dieptepunt de temperatuur op dinsdagmiddag de 19e: het werd toen niet warmer dan 15,9 graden in De Bilt. Met een gemiddelde maandtemperatuur van 16,1 graden tegen 17,5 normaal kunnen we spreken van een koude maand.

Buienstoringen veroorzaakt door Bertha

Ex-orkaan Bertha veroorzaakte zondag 10 augustus onstuimig en nat weer en daarna werd de stroming noordwestelijk, waardoor vooral de kustregio’s regelmatig (onweers)buien te verwerken kregen. De grootste neerslaghoeveelheden vielen (landelijk bezien) op maandag 25 en dinsdag 26 augustus. Een actief neerslaggebied veroorzaakte in het midden en zuiden van het land veel regen. Het natst was het in Zeeland met op grote schaal meer dan 50 mm binnen 24 uur.

Veel regenwater

We kunnen spreken van een natte maand. Gemiddeld over het land is de neerslaghoeveelheid uitgekomen rond 138 mm, tegen 78 mm normaal. Dat is veel, maar zeker geen record: de natste augustus van de laatste 100 jaar is die van 2006 met 185 mm. Augustus 2014 neemt een gedeelde tiende plaats in in de ranglijst met natste augustusmaanden. Vorig jaar verliep augustus juist droog en zonnig, met slechts 27 mm neerslag.

Vooral in Noord-Holland is veel regen gevallen: meer dan 200 mm in Zaandijk tegen circa 90 mm normaal. Ook in de zuidelijke helft van het land was het op veel plaatsen nat met neerslagpieken in grote delen van Zuid-Holland (160-170 mm), Zuid-Limburg (170-190 mm) en bij Arnhem (170 mm) en Den Bosch (170 mm).

Het minst nat was het in het noordoosten van het land (Overijssel, Drenthe, Groningen) met neerslaghoeveelheden rond of net boven normaal (70-90 mm).

Ondanks dat de maand nat verliep komt het aantal zonuren gemiddeld over het land met 203 uren rond normaal uit. Het langjarig gemiddelde van augustus is 195 uur.

Foto: Jannes Wiersema (Eemshaven, zaterdag 23 augustus)

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven