Februari: wintermaand vrijwel zonder vorst

04 juni 2020, 20:00

Met een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden was februari 2014 ruim 3 graden warmer dan normaal en daarmee de op drie na zachtste februarimaand sinds 1901. Verder viel vooral de wind op; het kwam twee keer tot storm.

Hoge temperaturen

Gedurende vrijwel de hele maand was het warmer dan normaal. In fikse delen van het land kwam het helemaal niet tot vorst. In De Bilt wist de temperatuur alleen op de 16e onder nul te komen; precies -0,1 graden. Normaal komt de minimumtemperatuur in februari 13x onder het vriespunt uit. Slechts één vorstdag betekende een record. Het laagterecord van vorstdagen in De Bilt in februari lag tot 2014 op twee.

In de periode 19-26 februari kwam de middagtemperatuur zelfs elke dag boven 10 graden uit.

Geen sneeuw

Gemiddeld over het land viel een normale hoeveelheid neerslag; circa 56mm. In het westen was het duidelijk natter dan in het oosten. De natste plek: Hoek van Holland (82mm), de droogste: Maastricht (25mm). In de hele maand is geen sneeuw waargenomen.

Iets meer zon dan normaal

Op de meeste plekken was er iets meer zonneschijn dan gemiddeld in februari. De zonnigste regio was het zuidwesten. In Vlissingen scheen de zon 113 uur, in De Bilt 88 uur.

Twee keer storm

De eerste storm van 2014 in Nederland vond plaats op 9 februari. Langs de kust van Noord-Holland werd enige tijd windkracht 9 gemeten en kwamen windstoten voor van circa 100 km/u. Nog geen week later, op de 15e, stormde het opnieuw langs de Nederlandse kust. Zowel op Vlieland als in IJmuiden werd een uur lang windkracht 9 gemeten.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven