Januari in warmte top-10

04 juni 2020, 20:01

Januari is bijzonder warm verlopen en is geëindigd op de negende plek in de top-10 warmste januarimaanden ooit. Van winter was nauwelijks sprake. Op het noordoosten na viel vrijwel nergens sneeuw van betekenis en ook kwam het landelijk tot geen enkele ijsdag!

Temperatuur zoals in maart

Qua temperatuur komt deze januari dicht in de buurt van waarden zoals we die normaal in maart meten. De gemiddelde januaritemperatuur komt namelijk uit op 5,7 graden terwijl maart een gemiddelde temperatuur kent van zo’n 6 graden. Normaal gesproken is de januaritemperatuur 3,1 graden. Januari 2014 komt daarmee uit op de negende plaats van de warmste januarimaanden sinds 1901. Januari 2007 was de warmste ooit met 7,1 graden gemiddeld. De eerste decade (dag 1 t/m dag 10) van januari 2014 was bovendien de op een na zachtste sinds 1901.

Vooral het begin van januari verliep bijzonder warm. Op 6 januari maakten we de op één na warmste januaridag ooit mee. Met 14,5 graden werd tevens het dagrecord verbroken. Ook op 3 januari werd het dagrecord verbroken en ook 7 januari was goed voor verschillende lokale dagrecords. In de avond van 3 januari werd de relatieve warmte afgestraft door een hevige koufrontpassage met lokale schade tot gevolg.

De hoge temperaturen werden veroorzaakt door een lagedrukgebied dat lang stand hield boven de Britse Eilanden. Regelmatig kwam het dan ook tot onstuimig herfstweer in januari.

Alleen sneeuw in noordoosten

Er viel deze maand alleen in het noordoosten sneeuw. Grote temperatuurverschillen zorgden ervoor dat het op 24 januari in vrijwel het hele land regende, maar in het noordoosten de neerslag als sneeuw viel, onder invloed van koude lucht uit het oosten.

Qua neerslag verliep januari met 65 mm tegen 73 normaal net iets te droog. De zon scheen 7 uren meer dan de gebruikelijke 62 uren. In het zuiden wat het het zonnigst met 92 zonuren in Ell. De zon scheen het minst in Wijk aan Zee; slechts 48 uren.

Nul ijsdagen

We maakten deze januarimaand nul landelijke ijsdagen mee. Dat wil zeggen dat in De Bilt geen enkele dag was waarop het de gehele dag bleef vriezen. De laatste keer dat dit gebeurde was in de recordzachte januarimaand van 2007. In Groningen en Drenthe verliep deze wintermaand totaal anders. In het Groningse Nieuw-Beerta werden vijf ijsdagen geregistreerd. Op 24, 25, 26, 29 en 30 januari kwam daar de temperatuur de gehele dag niet boven nul uit.

Ook het aantal vorstdagen (minima beneden het vriespunt) van 4 tegen 13 normaal is illustratief. Alleen in 1988, 2008, 1975 en 1948 was het aantal vorstdagen in de Bilt nog kleiner met respectievelijk 2, 3, 3 en 3 vorstdagen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven