Slechts één lente warmer dan die van 2014

01 juni 2014, 16:52

De lente is dit jaar flink warmer dan gebruikelijk, net zoals de afgelopen winter. In De Bilt lag de gemiddelde temperatuur tot nu toe op 11,1 graden. We hebben nog een paar dagen te gaan tot het eind van de meteorologische lente waardoor deze waarde nog een paar tienden gaat stijgen.

Volgens de laatste berekening komen we uit op 11,3 graden en dat levert een tweede plaats op. Deze lente verloopt bijna 2 graden warmer dan normaal. De warmste lente sinds de metingen begin vorige eeuw was die in 2007. Het werd toen in De Bilt gemiddeld 11,7 graden.

Ook het aantal warme dagen (temperatuur in De Bilt ≥ 20 graden) is met 20 aanzienlijk en zal uiteindelijk op 21 of 22 uitkomen. Normaal moeten we het met 14 doen. Ondanks de hoge gemiddelde temperatuur moesten we wachten tot 20 mei op de eerste zomerse dag (>25 graden in De Bilt) van het jaar en levert deze lente slechts 1 zomerse dag, normaal zouden dat er 4 moeten zijn.

Droog begin gevolgd door nattigheid

De lente begon goed met in de eerste helft van maart amper neerslag en vooral veel zon. Daarna werd het iets wisselvalliger met een gemiddelde neerslag van 29 millimeter was het een stuk droger dan normaal. Gewoonlijk valt in de eerste lentemaand zo’n 68 millimeter. In de maand daarop viel iets minder dan de gebruikelijke 44 millimeter. Dit kwam voornamelijk doordat in de noordelijke delen van het land zeer veel neerslag viel (plaatselijk ruim 100 mm) terwijl het in sommige delen van Zeeland nauwelijks geregend had.

Deze maand hebben we de gemiddelde hoeveelheid neerslag van 61 mm al te pakken en met nog een krappe week te gaan komen we waarschijnlijk uit tussen 80 en 90 mm. De meeste neerslag viel in de vorm van regenbuien die soms stevig uitpakten.

Ondanks dat deze maand natter dan normaal verloopt zal de totale hoeveelheid lenteregen, met 165 tegen 173, iets achter blijven ten opzichte van het gemiddelde.

Twee werkweken teveel zon deze lente

Zo’n warme start van de lente gaat natuurlijk goed samen met een flinke hoeveelheid zon. De lentezon is met 558 zonuren het gemiddelde van 503 uur al ruim gepasseerd en deze waarde kan door zon tijdens het Hemelvaartsweekend nog makkelijk naar 580 uur stijgen. Daarmee hebben we twee werkweken meer zon dan normaal deze lente.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven