Zonrecord en record aantal warme dagen in maart

04 juni 2020, 18:30

Weeroverzichten
Zonnig maar koud. Foto: Paul Hermans

Nooit eerder zagen we de zon zo vaak en ook was het uitzonderlijk warm. De zon scheen gemiddeld over het land 208 uur tegen 125 normaal. Daarmee beleefden we de zonnigste maartmaand ooit. De hoeveelheden zon zouden niet misstaan in een normale zomermaand. Het aantal warme dagen met een maximumtemperatuur van 20,0 graden of meer is in De Bilt uitgekomen op 3, een absoluut record. Gemiddeld eens in de 7 jaar maken we (een) warme dag(en) mee in maart.

Derde plaats warmste maartmaanden ooit

De maandgemiddelde temperatuur is uitgekomen op 8,4 graden, tegen 6,2 normaal. Dat is een 3e plaats achter het record van 8,8 graden in 1991 en de 2e plaats van 1990 (8,5 graden).

Beetje wisselvallig maar toch vooral droog

De eerste dagen van maart 2014 was het licht wisselvallig met af en toe regen, maar ook regelmatig zon. Op 5 maart brak een overwegend droge periode aan die tot het weekend van 15-16 maart duurde. In deze periode veroorzaakte een hogedrukgebied een zuidelijke wind en scheen de zon veelvuldig. De temperatuur kon overdag flink oplopen, met als hoogtepunt donderdag de 20e, toen werd het in De Bilt 21,2 graden: de eerste warme dag van 2014. Tegelijk verliepen de nachten in deze periode vrij fris met regelmatig lichte vorst.

Bijna net zoveel vorst als in hele winter

In totaal komt het aantal dagen met vorst in De Bilt naar verwachting uit op 8, tegen 8,4 normaal. Matig (kouder dan -5) heeft het niet gevroren. Ter vergelijk: in de gehele winter (december, januari, februari) vroor het slechts 10 keer.

Droge maand

Halverwege de maand werd het tijdelijk wisselvalliger, met meer bewolking en soms regen. Van vorst was een week lang geen sprake. Vrijdagochtend 21 maart trok een actief regengebied over het land dat verantwoordelijk was voor het overgrote deel van de maandhoeveelheid neerslag: er viel op diverse plaatsen meer dan 20 mm.

We kunnen spreken van een behoorlijk droge maartmaand met slechts 26 mm tegen 68 normaal. Dit past in een trend van droge maartmaanden. In maart 2011 viel slechts 13 mm, 2012 19 mm en 2013 33 mm. Voor een maart natter dan normaal moeten we terug naar 2008.

Het droogst was het in het zuidoosten met slechts 10-20 mm neerslag en in Maastricht zelfs maar 9 mm. Het zuidwesten en noordoosten kregen met 40-50 mm het meeste regenwater.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven