Natte mei met lokaal wateroverlast

04 juni 2020, 19:57

Mei 2014 was vooral door de aanhoudende regenval in de laatste week een natte maand. Er ontstond op verschillende plaatsen wateroverlast. Lokaal viel meer dan drie keer de normale maandhoeveelheid neerslag! Qua gemiddelde temperatuur (13,2 tegen 13,1 normaal) en zonuren (209 tegen 213) verliep de maand vrij normaal.

Frisse start

De eerste dagen van de maand verliepen buiig en fris met 2, 3 en 4 mei middagtemperaturen onder 14 graden. In de nacht naar zondag 4 mei koelde het in De Bilt af tot het vriespunt, plaatselijk kwam het in het oosten en zuiden van het land tot enkele graden vorst, in Twente vroor het op 4 mei aan de grond ruim 7 graden. Op 3, 4 en 16 mei vroor het in De Bilt aan de grond.

Maandag 5 en dinsdag 6 mei was het tijdelijk wat warmer en scheen de zon regelmatig, deze warmere dagen werden gevolgd door een week wisselvallig en vrij koel weer.

Eerste zomerse dag

Halverwege de maand werd het droog en zonnig en begon de maximumtemperatuur aan een stijgende lijn. Dinsdag 20 mei werd de climax bereikt: met 27,1 graden in De Bilt beleefden we de eerste landelijke zomerse dag van het jaar. Deze dag werd afgesloten met onweersbuien. Uiteindelijk kwam de maandgemiddelde temperatuur op 13,2 graden uit. Met een langjarig gemiddelde van 13,1 graden was deze mei dus net iets warmer dan normaal.

Lokaal meer dan 200 mm regen

Maandag 26 tot en met woensdag 28 mei was het nat. Langdurige regenval leidde op diverse plaatsen in het land tot wateroverlast. Lokaal viel in Noord-Overijssel meer dan 80 mm regen in 24 uur. De totale maandsom gemiddeld over het land kwam uit op 98 mm; normaal valt in mei 61 mm. Sinds 2007 hebben we niet zo’n natte meimaand beleefd, toen was de maandsom 104 mm. Wel was mei 2013 ook al natter dan normaal, met 72 mm.

De grootste neerslagsommen zijn deze maand gemeten in Drenthe en het noordoosten van Overijssel: op veel plaatsen viel meer dan 180 mm en lokaal (Dwingeloo) meer dan 200 mm. Dat is meer dan drie keer de maandhoeveelheid! Ook in Noord-Brabant, Noord-Limburg en plaatselijk in Gelderland viel veel regen. In Oosterbeek en Heibloem (Limburg) werd de 160 mm overschreden. De gebieden met de minste neerslag in deze meimaand waren de kust van Zeeland en het zuiden van Limburg met 40 à 45 mm.

Zonuren ongeveer normaal

Het aantal zonuren gemiddeld over het land kwam net onder het langjarig gemiddelde uit: 209 uur tegen 213 uur normaal. Op Terschelling scheen de de zon het meest; 237 uur. Deelen, nabij Arnhem, was het somberst met 167 uur.

Foto: Debby Keith-Maas, Geldrop (27 mei 2014)

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven