November: zacht, zonnig en droog

01 december 2014, 15:46

De gemiddelde temperatuur is deze maand uitgekomen op 8,2 graden. Daarmee is het een van de tien zachtste novembermaanden sinds de start van de waarnemingen. Normaal is het gemiddeld 6,7 graden. De warmste november was die van 1994 met gemiddeld 10,2 graden.

Deze maand komt op de zesde plaats van zonnigste novembermaanden. Normaal kunnen we in november 63 zonuren verwachten, editie 2014 is uitgekomen op 89 zonuren.

Maand start met warm en zonnig weekend

De eerste dagen van november verliepen zonnig, droog en vrij warm. Het was een recordwarme start van de maand met maxima van 18,5 graden in De Bilt op zaterdag 1 november, in Limburg werd het zelfs meer dan 20 graden. Ook 2 november was recordwarm.

De nabijheid van depressies veroorzaakte na het eerste weekend veel bewolking en soms wat regen. Het werd beduidend koeler en het kwam op woensdagavond 5 november voor het eerst dit najaar ergens in het land tot vorst aan de grond. De maand november gaat de boeken in als een droge maand met gemiddeld 44 mm neerslag tegen 82 normaal. De Wadden waren het natst met 75-80 mm, in Limburg is de neerslagsom plaatselijk niet boven 35 mm uitgekomen.

Na de eerste week volgde zachter weer met zonnige perioden. Halverwege de maand beleefden we een regenachtig weekend, in de week daarna kwam het op vrijdag 21 november voor het eerst dit najaar ergens in Nederland tot vorst op normale meethoogte.

Koud december in

We moesten geduld hebben tot de laatste week van november voordat de eerste landelijke vorstnacht kon worden opgetekend. Dat was dinsdag 25 november het geval: in De Bilt koelde het af tot -1,4 graden. Na enkele dagen met minder koud weer en meer wolkenvelden werd het aan het eind van de maand vrij fris met temperaturen van slechts enkele graden boven nul.

Foto: Jannes Wiersema (13 november)

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven