Warme oktober in warm jaar

04 juni 2020, 20:27

De oktobermaand van 2014 is de boeken ingegaan als een opmerkelijk warme maand. De negende te warme maand van het jaar. Alleen augustus kende een gemiddelde temperatuur onder het langjarig gemiddelde. Met 13,4 graden komt oktober op de derde plaats in warmste oktobermaanden sinds 1901, achter 2001 (14,2 graden) en 2006 (13,6 graden). Tot nu toe is 2014 bovendien het warmste jaar sinds de start van de metingen.

Zon en hoge temperaturen in oktober

De eerste week van de maand verliep vrij warm met drie dagen meer dan 20 graden. Vooral vrijdag 3 oktober was het zonnig en warm met een middagtemperatuur van 22,2 graden. De tweede week van de maand werd het aanmerkelijk koeler en wisselvallig.

Herfstachtig werd het op dinsdag 7 oktober met een stormachtige wind aan de kust en zware windstoten in het noorden van het land. Tot ongeveer halverwege de maand bleef het licht wisselvallig met van tijd tot tijd buien en temperaturen enkele graden boven het langjarig gemiddelde.

Warm weekend

Een krachtige zuidwestelijke stroming voerde warme lucht aan uit Zuidwest-Europa en veroorzaakte een bijzonder warm weekend op 18 en 19 oktober. Vooral zaterdagmiddag was er veel zon en kon de temperatuur in De Bilt oplopen tot 23 graden. Dit was de warmste 18 oktober sinds de start van de metingen in 1901. De zon heeft deze maand net een fractie minder geschenen dan normaal. Aan het eind van de maand komen we uit op 109 uur tegen 113 gemiddeld in oktober. Vlissingen kreeg de meeste zon en komt uit op 128 uur, Eelde (bij Groningen) het minst: 85 uur.

Eerste herfststorm

De warmte werd gevolgd door een voormalig tropische storm. Gonzalo trok op dinsdag 21 en woensdag 22 oktober over het land en daarbij bereikte de wind aan zee windkracht 9: stormkracht. De eerste najaarsstorm van 2014 was een feit. Daarbij was aan de kust sprake van zeer zware windstoten tot 108 km per uur.

Deze storm ging gepaard met behoorlijk wat regenwater: stevige regen-, hagel- en onweersbuien lieten de 24-uurs neerslagsom oplopen tot plaatselijk meer dan 30 mm. De meeste overlast werd echter veroorzaakt door de combinatie van opstuwing van het zeewater met hoogtij. Vanwege de zeer hoge waterstand moest de Oosterscheldekering gesloten worden.

Kalme laatste week

De laatste week zorgde een hogedrukgebied voor rustig weer met mist en laaghangende bewolking, maar ook flinke perioden met zon. De maand eindigde weer met warmte. Neerslag viel de laatste week bijna niet. Voor oktober noteren we uiteindelijk 72 mm tegen een langjarig gemiddelde van 83 mm. Het natst is Terschelling met 117 mm neerslag, de droogste gebieden vinden we in het oosten van het land. Rond Maastricht en in Oost-Groningen viel het minst: 39 mm.

Foto: Gerard Kiewiet

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven