September: warm, zeer droog en zeer zonnig

04 juni 2020, 19:52

Na een natte en koele augustus bezorgden hogedrukgebieden ons in september juist erg warm, droog en zonnig weer. Maar ook veroorzaakte mist veel hinder met ernstige kettingbotsingen in Zeeland tot gevolg.

Een warme maand

De gemiddelde temperatuur komt uit op 15,9 graden tegen 14,5 graden normaal. Daarmee is het de op 7 na warmste septembermaand sinds de start van de metingen in 1901. De warmste septembermaand beleefden we in 2006. Toen was het in De Bilt gemiddeld 17,9 graden.

September 2014 telde 21 dagen met een maximumtemperatuur boven 20 graden: daarmee komen we op de gedeelde 4e plaats in de lijst septembermaanden met meeste warme dagen. Ook hierbij is de recordhouder 2006, met 26 warme dagen.

De eerste dagen van de maand werd het steeds zonniger en warmer met op donderdag 4 september een zonovergoten dag met een maximumtemperatuur van 23,5 graden. Een naar het noorden draaiende wind temperde de temperaturen de dagen daarna.

Rustig weer halverwege de maand

Door de constante invloed van hogedrukgebieden was het overwegend droog en rustig weer. Overdag resulteerde dat in veel zonuren, ’s nachts ontstond gemakkelijk mist met soms veel hinder voor de ochtendspits tot gevolg. Op dinsdagochtend 16 september waren twee doden te betreuren bij ernstige kettingbotsingen in dichte mist in Zeeland.

De zon hebben we veel kunnen zien. Gemiddeld over het land scheen de zon circa 178 uur zon tegen 143 uur normaal. Dat is net geen top-10 plaats in de laatste 100 septembermaanden. De septembermaand met de meeste zonuren dateert van 1959 met 232 uur zon. Ook in 2003 was september zeer zonnig met 210 zonuren.

Tijdelijk oplevende neerslagactiviteit

Dankzij een zuidelijke wind kon de temperatuur op woensdag de 17e en donderdag de 18e oplopen tot 25,2 en 25,3 graden en daarmee werden de twee warmste dagen van de maand opgetekend. Van donderdag 18 tot zondag 21 september kwam een aantal lokale buien voor in het (zuid)oosten van het land en op woensdag 24 september was het een dag regenachtig in het hele land. De temperaturen waren op deze dagen teruggelopen tot normale waarden voor de tijd van het jaar. De laatste dagen van de maand liet de zon zich weer vaker zien en kwamen de maxima weer uit rond 20 graden.

Hogedrukinvloeden domineerden uiteindelijk het grootste deel van de maand, waardoor de neerslaghoeveelheden beperkt bleven. Gemiddeld viel circa 20 mm tegen 78 mm normaal. Het was in 2006 nog wat droger: toen viel slechts 12 mm regenwater. September 2014 is wel goed voor een top-10 notering in de lijst met droogste septembermaanden sinds 1906.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven