April 2015: een van de zonnigste ooit

04 juni 2020, 19:31

Sinds de start van de officiële zonneschijnmetingen in Nederland (1909) is het maar vier keer zonniger geweest in april dan dit jaar. In april 2015 scheen de zon gemiddeld over het land circa 242 uur tegen 178 normaal. Daarmee is een vijfde plaats behaald in de lijst met zonnigste aprilmaanden. Daarnaast slaat de balans voor april 2015 door naar: zeer droog en vrij koud.

Westen zeer droog, Zuid-Limburg vrij nat

In het westen was het het droogst met op veel plaatsen slechts 10-20 mm. In het oosten was het beduidend natter met circa 30 mm en in Zuid-Limburg was het vrij nat met 40-60 mm. De meeste neerslag hiervan werd veroorzaakt door een actieve storing die in het laatste weekend van april over het oosten en zuidoosten trok. Gemiddeld over het land is april 2015 uitgekomen op ongeveer 26 mm tegen 44 normaal.

Vrij fris, flinke landelijke verschillen

De gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt bedroeg 9,0 graden tegen 9,2 normaal. Daarmee verliep de maand aan de frisse kant. Er waren flinke landelijk verschillen. In het noorden was april plaatselijk meer dan een halve graad te koud, terwijl het in Maastricht juist 0,4 graden zachter was dan normaal. Het kwam drie nachten tot vorst in De Bilt. Normaal zijn dit er vier. De laatste dagen van de maand bevonden we ons in behoorlijk koude lucht. Koningsdag verliep fris en in een groot deel van het land vrij zonnig.

In de nacht van 27 op 28 april werd het bij een wegvallende wind uitzonderlijk koud met op veel plaatsen een paar graden vorst op 1,5 meter en aan de grond vroor het op grote schaal 3 tot 7 graden. Op vliegveld Twenthe kwam het zelfs tot -9,7 graden op 10 cm hoogte.

Westdorpe primeur eerste zomerse dag

Het koude slot van de maand zorgde ervoor dat april vrij koud de boeken in ging. Halverwege de maand was het nog warm. Op de 15e werd het zelfs 23,0 graden in De Bilt. Een dag eerder wees de thermometer daar voor het eerst dit jaar 20 graden aan. Op 10 april lukte dit in het zuiden van het land al. Het aantal landelijke warme dagen is uitgekomen op 3 tegen 3 normaal.

Het Zeeuwse Westdorpe kon deze maand als enige al een zomerse dag (maxima van 25,0 graden of meer) noteren. De temperatuur steeg hier tot 25,5 graden.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven