Augustus: warm en in regen top-10

04 juni 2020, 19:26

Augustus 2015 was een zeer natte zomermaand. Gemiddeld over het land viel 139 mm regen tegen 78 mm normaal. Daarmee staat deze maand op een gedeelde tiende plaats van de natste augustusmaanden sinds 1906. Plaatselijk viel meer dan 200 mm. In Herwijnen zelfs 232 mm!

Met 18,5 graden tegen 17,5 normaal was augustus een warme maand. Het aantal uren zonneschijn is op 219 uitgekomen. Dat is iets meer dan de normaal van 195 uur. De meeste zonuren werden behaald in de eerste helft van de maand. Op 16 en 17 augustus scheen de zon op sommige plekken in het geheel niet.

Zware onweersbuien en langdurige regenval

Vanaf halverwege de maand ging warm weer telkens vergezeld van stevige regen- en onweersbuien. Hierdoor vielen lokaal zeer veel neerslag. Daarnaast hebben we meerdere keren te maken gehad met langdurig slepende actieve neerslaggebieden boven ons land.

Plaatselijk vielen grote neerslaghoeveelheden in korte tijd:

  • 13 augustus: stevige onweersbuien veroorzaken in de avond in 10 uur tijd 58 mm regen in Bergen op Zoom en 56 mm in Tholen.
  • 15/16 augustus: door langdurige regenval in Rouveen 78,5 mm neerslag. Deze hoeveelheid valt normaal in de hele augustusmaand.
  • 24 augustus: buien veroorzaken op veel plaatsen meer dan 30 mm regen.
  • 26/27 augustus: onweersbuien gevolgd door langdurige regenval veroorzaakten in het Friese Grou 67 mm in 24 uur tijd. Dat zijn bijna zeven emmers vol regen per vierkante meter.
  • 30/31 augustus: zware onweersbuien met veel ontladingen trekken vooral over een zone van Zeeland, delen van Noord-Brabant via de Betuwe naar de Veluwe. Op veel plaatsen viel 30-60 mm, in Nieuwendijk werd zelfs 97,4 mm afgetapt.

Het was niet alleen wateroverlast dat voor problemen zorgde. Regelmatig traden ook zware tot zeer zware windstoten op tijdens onweersbuien en op 24 augustus kwam het in Wieringerwerf (Noord-Holland) tot schade aan boerderijen door een tornado!

Vorig jaar was augustus eveneens een natte maand, maar toen was het zeer koel met een gemiddelde temperatuur van 16,1 tegen 17,5 normaal.

 Veel warmte, soms ook koud

De gemiddelde maandtemperatuur lag dit jaar dus precies een graad hoger dan normaal. Dit danken we aan veel warme dagen. Op 26 dagen lag de temperatuur op of boven 20 graden tegenover de gebruikelijke 23. Het aantal zomerse dagen met maxima van 25 graden of meer komt uit op 14. Normaal zijn dit er zeven. Qua officiële tropische dagen kwamen we er in augustus in De Bilt één tekort. Alleen op 3 augustus werd het met 30,0 graden tropisch warm.

Toch kende ook deze maand koude fasen. Op 17 augustus werd het niet warmer dan 15,2 graden. Daarmee was het de koudste 17 augustus sinds het begin van de metingen.

Einde zomer in stijl

Augustus leverde op de laatste twee dagen een thermisch hoogstandje af met in het zuidoosten maxima boven 30 graden. In het Limburgse Arcen werd het daarmee voor de vijfde maal tropisch warm en het totale aantal tropische dagen in die plaats komt voor dit jaar op 15. In Eindhoven was het de elfde van 2015 en in Maastricht de twaalfde. Normaal beleven Limburg en het oosten van Brabant er zes of zeven in een jaar.

Foto: archieffoto Jannes Wiersema

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven