Februari 2015 was zonnig

04 juni 2020, 19:33

Dit jaar kunnen we februari classificeren als een zonnige maand. De zon was maarliefst 26 uur vaker dan gebruikelijk te zien. Hiermee beland februari 2015 op de 6e plaats van zonnigste februari maanden sinds 1901. De gemiddelde temperatuur in de Bilt kwam, na een vrij koud begin, uiteindelijk op 3,5 graden uit. Dat is 0,2 graden hoger dan het langjarig gemiddelde. De maand verliep vrij droog; er viel 57 mm tegen 55 mm normaal en het merendeel daarvan viel in de laatste week van de maand.

Het zonnige westen

Zonnig was het deze maand vooral in het westen van het land, terwijl het in het oosten een stuk somberder was. Op Schiphol werden 124 zonnige uren waargenomen, terwijl het in Twente ‘slechts’ 93 uur zonnig was. Dit is te verklaren doordat tijdens rustige dagen mist vooral in het oosten hardnekkig aanwezig bleef.

Geen lusten, wel de lasten

De eerste week was het net niet echt winterweer. Met een noordelijke stroming werden koude lucht en enkele winterse buien vanuit de Noordzee aangevoerd. Dit leverde niet de lusten, maar juist wel de lasten op. Er waren ongemakken zoals gladheid op de weg en autoruiten krabben. Tot schaatsbaar natuurijs kwam het vrijwel nergens. Soms ontstond een tijdelijk sneeuwdekje, maar voordat de sneeuwpop af was begon de sneeuw alweer te smelten.

De temperatuur lag meestal onder het langjarig gemiddelde, maar echt koud werk het niet. Deze koude perioden werd op vrijdag 6 februari met een koude warme truiendag afgesloten. In de opvolgende nacht werd de laagste temperatuur van -6,8 graden in Twente gemeten. De volgende ochtend maakte lichte ijzelbuien vanuit het noorden de wegen boven de rivieren veranderlijk glad. Er werd dan ook code oranje voor ijzel afgegeven.

Aangenaam carnavalsvakantieweer

In de tweede week werd de stroming zuidelijk en volgde een zachtere en droge periode. In Woensdrecht werd op 13 februari de hoogste februaritemperatuur bereikt; het werd 11,7 graden. De zon scheen vaak, dus carnaval en de voorjaarsvakantie konden op goed weer rekenen. Dit heldere weer liet het echter in de nachten nog vaak afkoelen tot onder het vriespunt.

Een nat staartje

Op vrijdag 20 februari veranderde het weerbeeld en de laatste dagen van februari verliepen dan ook een stuk natter en onstuimiger. Vaak viel de neerslag in een winterse vorm, maar tussen de buien door scheen toch ook nog de zon.

Op deze vrijdag viel in De Bilt 20 mm en dat is bijna een derde deel van de in totaal 61 mm gevallen regen. In het westen viel de meeste regen, Rotterdam kreeg deze maand 72 mm te verwerken. In Ell werd met 33 mm een stuk minder neerslag gemeten en zo bleef Limburg een stuk droger. In de nacht naar de laatste maandag van de maand ging het aan zee stormachtig waaien en kwamen zware windstoten voor. Ook de dagen daarna was het nog geregeld onstuimig.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven