Zachte herfst met vroege kou en extreme warmte

04 juni 2020, 19:46

Met 11,1 graden als gemiddelde temperatuur verliep de meteorologische herfst 0,4 graden warmer dan normaal. September en oktober waren kouder dan normaal, maar de op één na warmste november sinds het begin van de metingen heeft dit ruimschoots gecompenseerd. November verliep zelfs even warm als oktober.

Zonnige en sombere periodes hielden elkaar redelijk in evenwicht. Het aantal zonuren kwam uit op 335 tegen 320 normaal. Gemiddeld over het land kwam de neerslagsom van deze herfst uit op 248 mm tegen 243 normaal.

Opvallend temperatuurverloop

Door gebrek aan warmte, verliep september ruim een graad kouder dan normaal. De hoogste middagtemperatuur in De Bilt bedroeg slechts 20,2 graden, terwijl maxima boven 25 graden in september normaal regelmatig voorkomen en zelfs een tropische dag (meer dan 30 graden) is begin september goed mogelijk.Oktober was ook bijna een graad kouder dan normaal. Dit kwam vooral door een zeer koud midden van de maand. Zo werd het in Maastricht op 14 oktober slechts 4,0 graden. Ook werd op deze dag lokaal natte sneeuw waargenomen. Niet eerder was het zo vroeg in het najaar al zo koud in het land.De laatste herfstmaand, november, was juist ruim drie graden warmer dan normaal. De eerste twintig dagen verliepen recordzacht. Gecombineerd met een wat kouder slot wordt november 2015, met een gemiddelde temperatuur van 9,9 graden, de op één na warmste sinds de start van de metingen. In 1994 verliep november nog zachter met 10,2 graden. Zonnige perioden en sombere periodenGemiddeld over de drie maanden is het aantal zonuren iets hoger dan normaal met 335 uur tegen 320 normaal. De zon scheen het meest in het zuidwesten van het land. In Vlissingen was de zon 360 uren te zien. Opvallend zonnig was het rond de maandwisselingen. De laatste week van september en de eerste dagen van oktober verliepen zeer zonnig en hetzelfde kunnen we zeggen over de laatste week van oktober en de eerste dagen van november. Al viel dit laatste lokaal in het noorden en oosten door mist wel wat tegen. Nauwelijks zon was er in de periode 13-24 oktober en ook in een groot deel van november scheen de zon zeer weinig.

Nat, vooral in het westenGemiddeld over het land kwam de neerslagsom van deze herfst uit op 256 mm tegen 243 normaal. De herfst is in de kustprovincies vrijwel altijd natter dan in het binnenland en 2015 vormt daarin geen uitzondering. Het westen was nat met circa 300 mm neerslag, maar dit komt vooral door september. Oktober was in het hele land een droge maand. November was zowel in het noorden als westen nat en in het zuidoosten beduidend droger.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven