Juli: van hittegolf tot zomerstorm

04 juni 2020, 19:27

Deze julimaand kende veel extreem weer. Zo begon de maand met een hittegolf, heeft het lokaal aan de grond gevroren en kwam het tot de zwaarste julistorm ooit gemeten! Stevige buien zorgden ervoor dat de ergste droogte tijdelijk verholpen werd. Vooral in Groningen en Drenthe was het een zeer natte maand. Op verschillende plaatsen viel meer dan 150 mm regen. In Dwingeloo (Drenthe) komt de maandsom neerslag uit op 213 mm. Dat is 2,5 keer de normale maandhoeveelheid neerslag.

Als we alle cijfers uitmiddelen komt juli 2015 landelijk uit de bus als vrij warm, vrij zonnig en iets te nat. De gemiddelde maandtemperatuur wordt 18,4 graden tegen 17,9 normaal. De zon scheen met 225 uur zon iets meer dan de gebruikelijke 212 uur en er viel 105 mm neerslag tegen 78 normaal.

Extreme hitte tijdens hittegolf begin van de maand

Op 30 juni begon een hittegolf die duurde tot en met zondag 5 juli. De heetste dag was donderdag 2 juli. Op deze dag werd het temperatuurrecord van juli verbeterd. In Maastricht werd het 38,2 graden. Het absolute record (38,6 graden in Warnsveld; 23 augustus 1944) werd net niet gehaald. Ook op zaterdag 4 juli was het heet. Tijdens de start van de Tour de France in Utrecht was het circa 33 graden. In het oosten werd het deze dag lokaal meer dan 36 graden.

De hitte werd plaatselijk afgestraft door stevige onweersbuien. Daarbij vielen soms grote hagelstenen.

Vorst aan de grond

Na de hittegolf werd het gevoelig frisser. Tijdens een heldere nacht kwam het op vrijdag 10 juli in Twente zelfs tot 1,3 graden vorst aan de grond! Sinds 1970 is in Nederland slechts vijf keer vorst aan de grond in juli gemeten.

Zwaarste storm ooit

Met een uurgemiddelde wind van 10 Bft. in IJmuiden werd op zaterdag 25 juli een zware storm gemeten; uniek in juli. Ook kwamen zeer zware windstoten voor. In IJmuiden werd een windstoot van 122 km/u gemeten. Deze windstoten veroorzaakten op veel plekken schade, vooral door omgewaaide bomen. Ook werd een aantal evenementen, waaronder het zomercarnaval in Rotterdam, afgelast.

Foto: Cees de Kleyn (Regio15.nl)

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven